Top 5 LastPass alternatieven [2021]: beter, goedkoper + veiliger

Top 5 LastPass alternatieven [2021]: beter, goedkoper + veiliger

Weinig tijd? Dit is het beste LastPass alternatief in 2021:

  • 🥇 Dashlane — Betere beveiligingsfuncties, betere klantenondersteuning, iets betere wachtwoordwisselaar (werkt op meerdere sites) en een volledig functionele VPN (Virtual Private Network). Het wordt momenteel gerangschikt als de beste wachtwoordmanager van 2021. Probeer Dashlane Nu >

Er zijn veel geweldige dingen aan LastPass – het heeft een sterke beveiliging, het wordt geleverd met een aantal uitstekende functies en het heeft een intuïtief en gebruiksvriendelijk dashboard.

LastPass heeft onlangs echter een behoorlijk radicale wijziging aangebracht in het gratis abonnement. In plaats van toegang tot LastPass te hebben op alle apparaten, moeten gratis gebruikers nu kiezen of ze LastPass alleen op mobiele apparaten (Android/iOS-telefoons, tablets en smartwatches) of alleen op desktops (pc’s, Macs en Windows-tablets) willen gebruiken.

Vanwege deze wijziging van het gratis abonnement hebben veel van onze lezers ons gevraagd of ze moeten upgraden naar LastPass Premium – of dat ze gewoon moeten overstappen naar een andere wachtwoordmanager. Daarom heb ik LastPass vergeleken met de andere beste wachtwoordmanagers in de branche om te zien of de upgrade de moeite waard is.

Begrijp me niet verkeerd – ik denk nog steeds dat LastPass een fantastische wachtwoordmanager is, maar afhankelijk van je behoeften is er misschien een betere optie voor je.

Weinig tijd? Hier volgt een kort overzicht van de beste alternatieven voor LastPass in 2021:

Is LastPass (nog steeds) een van de beste?

LastPass biedt een breed scala aan beveiligingsfuncties voor wachtwoordbeheer en verschillende handige extra’s, allemaal in een dashboard dat eenvoudig te gebruiken en te navigeren is.

LastPass biedt:

  • Onbreekbare 256-bits AES-versleuteling – alle gebruikersdata worden op apparaatniveau versleuteld.
  • Veel opties voor twee-factorauthenticatie (2FA) – inclusief authenticator-apps en biometrische logins.
  • Veilig wachtwoorden delen – gratis gebruikers kunnen wachtwoorden delen met 1 gebruiker en premium gebruikers kunnen wachtwoorden delen met meerdere gebruikers.
  • Wachtwoordbeveiligingscontrole en basis dark web-monitoring – kom direct te weten hoe veilig je wachtwoorden zijn.
  • Automatische wachtwoordwisselaar – wijzigt automatisch wachtwoorden op ongeveer 75 ondersteunde sites.
  • Meerdere opties voor accountherstel – als je geen toegang meer hebt tot je account, zijn er veel verschillende manieren dat te herstellen.

Alle functies van LastPass werken goed, inclusief het opslaan en automatisch invullen van logins en formulieren. En de geavanceerde tools zijn allemaal erg handig, eenvoudig te gebruiken en werken zoals geadverteerd.

Waarom zoeken naar een alternatief voor LastPass?

LastPass heeft verschillende nadelen waardoor sommige gebruikers andere wachtwoordmanagers overwegen.

Deze nadelen zijn onder meer:

  • Het biedt geen lokale datasynchronisatie.
  • Het biedt geen onbeperkt delen van wachtwoorden.
  • Het dwingt gratis gebruikers om te kiezen tussen synchronisatie op alleen mobiel of alleen desktop.
  • De web-app heeft een verouderde uitstraling (en zou wat gebruiksvriendelijker kunnen zijn).
  • Het heeft niet enkele van de extra’s, die concurrenten bieden (zoals realtime dark web-monitoring, een VPN of de mogelijkheid om kluizen te verbergen).
  • De klantenondersteuning is niet echt goed bereikbaar.
  • De servers zijn in het verleden geschonden.

Ondanks deze nadelen is LastPass nog steeds een van mijn beste wachtwoordmanagers in 2021. Maar als je op zoek bent naar een wachtwoordmanager, die nooit gecompromitteerd is of die geavanceerdere functies heeft, een beter gratis abonnement heeft of meer beginnersvriendelijk is, dan is er een aantal mogelijk betere keuzes.

🥇1. Dashlane — Beste alternatief voor LastPass in 2021

🥇1. <a href="https://nl.safetydetectives.com/go/vendor/7963/?post_id=42932&alooma_btn_name=Affiliate+Link+-+655757" title="Dashlane" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-btn-name="Affiliate Link - 655757" data-btn-indexed="1">Dashlane</a> — Beste alternatief voor LastPass in 2021

Dashlane — is in veel opzichten beter dan LastPass – het heeft betere beveiligingsfuncties, het biedt meer handige tools en de klantenondersteuning reageert sneller en is gemakkelijker toegankelijk.

Dashlane en LastPass lijken in veel opzichten op elkaar. Ze blinken allebei uit in basiswachtwoordbeheer – inclusief het genereren, opslaan en automatisch invullen van wachtwoorden – en ze bieden allebei een breed scala aan bijna identieke functies, waaronder 2FA, wachtwoordbeveiligingscontrole en 1 GB wachtwoordopslag.

Aan de andere kant zijn veel van de functies van Dashlane beter dan die van LastPass, waaronder:

  • Specifieke noodtoegang – Met Dashlane kun je kiezen of je noodtoegang tot sommige of tot al je wachtwoorden wilt. De functie voor noodtoegang van LastPass daarentegen geeft contactpersonen voor noodgevallen toegang tot de gehele kluis.
  • Wachtwoord delen met meer gebruikers – Dashlane biedt onbeperkt wachtwoord delen aan onbeperkte gebruikers en met LastPass kun je alleen wachtwoorden delen met maximaal 30 gebruikers.
  • Wachtwoorden automatisch wijzigen voor meer sites – De wachtwoordwisselaar van Dashlane werkt op meer dan 300 ondersteunde sites en kan meerdere wachtwoorden tegelijk wijzigen, terwijl de wachtwoordwisselaar van LastPass op slechts 70 sites wordt ondersteund en wachtwoorden één voor één wijzigt. (Merk op dat Dashlane sommige van de sites van LastPass niet ondersteunt, zoals Facebook en Twitter).
  • Sterkere dark web monitoring – Dashlane gebruikt zijn eigen database, die is samengesteld door zijn eigen realtime dark web-agents voor het opsporen van inbreukwaarschuwingen, terwijl LastPass alleen een database van derden gebruikt (Enzoic).

Een andere reden waarom ik Dashlane verkies boven LastPass, is omdat Dashlane wordt geleverd met een echte goede VPN. Dashlane is de enige wachtwoordmanager in de branche die een VPN biedt en het is een goede VPN – het is veilig, biedt onbeperkte browsedata en presteerde goed in al mijn snelheidstests.

Aan de andere kant heeft LastPass meer opties voor accountherstel dan Dashlane, een beter gratis abonnement en is net iets intuïtiever (maar alleen omdat Dashlane momenteel overgaat van een desktop-app naar een web-only app).

Waar het op neer komt:

Dashlane Premium is de beste wachtwoordmanager in de branche – het is erg veilig, zit boordevol handige functies en biedt een verbetering ten opzicht van enkele van de functies van LastPass, waaronder het delen van wachtwoorden, dark web-monitoring en noodtoegang. Dashlane is ook de enige wachtwoordmanager, die een VPN biedt (het heeft onbeperkte browsedata en het is behoorlijk snel). Zowel Dashlane Premium als Dashlane Family (tot 6 gebruikers) bieden een 30-daagse risicovrije geld-terug-garantie.

Download Nu Dashlane

Lees hier de volledige beoordeling over Dashlane >

Bekijk hier de volledige LastPass vs. Dashlane vergelijking >

🥈2. 1Password — Betere beveiligingsfuncties (met een uitstekend gezinsabonnement)

🥈2. <a href="https://nl.safetydetectives.com/go/vendor/7983/?post_id=42932&alooma_btn_name=Affiliate+Link+-+655762" title="1Password" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-btn-name="Affiliate Link - 655762" data-btn-indexed="1">1Password</a> — Betere beveiligingsfuncties (met een uitstekend gezinsabonnement)

1Password biedt meer beveiligingsfuncties en een beter gezinsabonnement dan LastPass — 1Password is ook nooit geschonden, biedt betere klantenondersteuning en het abonnement voor individuele gebruikers is iets goedkoper dan dat van LastPass.

1Password heeft een aantal beveiligingsextra’s die LastPass niet biedt, zoals:

  • 34-cijferige Secret Key (geheime sleutel) – 1Password gebruikt een hoofdwachtwoord en deze Secret Key voor het coderen en decoderen van gebruikersgegevens (LastPass gebruikt alleen een hoofdwachtwoord).
  • Lokale datasynchronisatie – gebruikers die op veiligheid zijn gericht, kunnen hun data synchroniseren via een lokaal wifi-netwerk in plaats van de beveiligde cloud van 1Password te gebruiken.
  • Reismodus – gebruikers kunnen specifieke logins of kluizen verbergen om te voorkomen dat grensbeambten toegang krijgen tot gevoelige accounts.
  • Virtuele betaalkaarten (alleen gebruikers in de VS) – gebruikers kunnen virtuele proxykaarten maken met vooraf ingestelde bestedingslimieten (dit voorkomt ook dat bedrijven gebruikersgegevens registreren).

Ik denk ook dat 1Password Families een van de beste gezinsabonnementen in de branche is – het omvat gedeelde kluizen, een dashboard voor gezinsbeheer en dekking voor maximaal 6 gebruikers. Je kunt tegen een kleine meerprijs ook een onbeperkt aantal gezinsleden aan het abonnement toevoegen – het is de enige wachtwoordmanager die dit soort flexibiliteit biedt.

LastPass heeft betere opties voor accountherstel dan 1Password (dat slechts één basisoptie voor accountherstel heeft). LastPass heeft ook een automatische wachtwoordwisselaar en een gratis abonnement, iets wat 1Password niet heeft. Ik denk dat LastPass iets gemakkelijker te gebruiken is dan 1Password – hoewel ik nog steeds vind dat 1Password heel gebruiksvriendelijk is.

Waar het op neer komt:

1Password biedt meer beveiligingsfuncties en handige extra’s dan LastPass – en het heeft ook een beter gezinsabonnement. Ik vind de lokale datasynchronisatie-optie van 1Password, evenals de verborgen kluizen (reismodus), echt geweldig en ik kan het ook waarderen dat gebruikers met 1Password zoveel gebruikers kunnen toevoegen als ze willen onder één gezinsabonnement. 1Password wordt ondersteund door een gratis proefperiode van 14 dagen.

Download NU 1Password

Lees hier de volledige beoordeling over 1Password >

Bekijk hier de volledige LastPass vs. 1Password vergelijking >

🥉3. RoboForm —Betere mogelijkheden voor het invullen van formulieren

🥉3. <a href="https://nl.safetydetectives.com/go/vendor/7976/?post_id=42932&alooma_btn_name=Affiliate+Link+-+655770" title="RoboForm" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-btn-name="Affiliate Link - 655770" data-btn-indexed="1">RoboForm</a> —Betere mogelijkheden voor het invullen van formulieren

RoboForm is beter in het automatisch invullen van formulieren dan alle andere wachtwoordmanagers die ik heb getest – inclusief LastPass. LastPass is redelijk goed in het invullen van inlogformulieren, maar tijdens mijn tests was RoboForm veel beter in het invullen van alle formulieren, inclusief complexere zaken, zoals registratie- en verzekeringsformulieren.

RoboForm heeft ook alle standaardfuncties voor wachtwoordbeheer, zoals:

  • 2FA
  • Wachtwoord delen
  • Wachtwoordcontrole
  • Noodtoegang

Al deze functies zijn goed ontworpen en gebruiksvriendelijk, maar ik denk niet dat ze per se beter zijn dan die van LastPass.

RoboForm heeft ook veilige bladwijzeropslag – wat een behoorlijk coole functie is die slechts één andere concurrent van de beste wachtwoordmanagers biedt (Sticky Password). Met deze functie kun je bladwijzers op één apparaat opslaan en RoboForm zal de opgeslagen bladwijzers op al je apparaten synchroniseren, zodat je vanaf elk mobiel of desktopapparaat toegang hebt tot je favoriete sites.

RoboForm is ook een stuk goedkoper dan LastPass (en de meeste andere concurrenten). Het gratis abonnement van RoboForm omvat onbeperkte wachtwoordopslag op 1 apparaat, RoboForm Everywhere omvat alle RoboForm-functies op een onbeperkt aantal apparaten en RoboForm Everywhere Families voegt maximaal 5 gebruikers toe aan een gedeeld abonnement.

Waar het op neer komt:

RoboForm is erg goed in het invullen van formulieren – het is beter dan de functie voor het invullen van formulieren van LastPass (en alle andere wachtwoordmanagers op deze lijst). RoboForm heeft alle standaard functies voor wachtwoordbeheer (2FA, wachtwoord delen, wachtwoordcontrole, enz.), evenals extra’s als noodtoegang en bladwijzeropslag. RoboForm mist veel van de functies, die LastPass biedt, maar RoboForm werkt goed en is veel goedkoper dan LastPass.

Download Nu RoboForm

Lees hier de volledige beoordeling over RoboForm >

4. NordPass — Intuïtiever (met goede beveiligingsfuncties)

<a href="https://nl.safetydetectives.com/go/vendor/16945/?post_id=42932&alooma_btn_name=Affiliate+Link+-+655778" title="NordPass" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-btn-name="Affiliate Link - 655778" data-btn-indexed="1">NordPass</a> — Intuïtiever (met goede beveiligingsfuncties)

NordPass is eenvoudig, intuïtief en eenvoudiger in gebruik dan LastPass – NordPass heeft niet veel van de functies die LastPass biedt, maar dit wordt gecompenseerd door een zeer goed ontworpen en intuïtieve interface (helaas alleen in het Engels, niet in het Nederlands). Als je iets gestroomlijnd wilt dat je kunt installeren en vergeten, kies dan voor NordPass.

Maar alleen omdat NordPass minimalistisch is, wil dat nog niet zeggen dat het niet veilig is – in feite gebruikt NordPass het meest geavanceerde versleutelingsalgoritme van alle wachtwoordmanagers in de branche. LastPass (en alle andere merken op deze lijst) gebruiken 256-bits AES-versleuteling, maar NordPass heeft de toonaangevende XChaCha20-versleuteling geïmplementeerd – dezelfde versleutelingsmethode die technische giganten als Google gebruiken.

NordPass biedt ook het delen van wachtwoorden, controle van de wachtwoordsterkte, dark web-monitoring en contacten voor noodgevallen – en al deze functies zijn net zo goed als die van LastPass.

NordPass is ook goedkoper dan LastPass – hoewel het geen gelijktijdig gebruik op een onbeperkt aantal apparaten biedt, zoals de meeste concurrenten. NordPass Premium biedt onbeperkte opslag van wachtwoorden op maximaal 6 apparaten tegelijk, wat betekent dat je op een of meer van je apparaten wordt uitgelogd als je probeert om meer dan 6 apparaten te verbinden. NordPass Families is hetzelfde, maar voegt maximaal 5 gebruikers toe.

Waar het op neer komt:

NordPass biedt een meer gestroomlijnde gebruikerservaring dan LastPass – NordPass is heel gemakkelijk te navigeren en alle functies zijn eenvoudig toegankelijk en te gebruiken. NordPass heeft niet zoveel functies als LastPass, maar het gebruikt wel meer geavanceerde XChaCha20-versleuteling, hetzelfde versleutelingsalgoritme dat door Google wordt gebruikt. NordPass is goedkoper dan LastPass en biedt een 30-daagse geld-terug-garantie.

Download Nu NordPass

Lees hier de volledige beoordeling over NordPass >

5. Bitwarden — Beter gratis abonnement

<a href="https://nl.safetydetectives.com/go/vendor/10342/?post_id=42932&alooma_btn_name=Affiliate+Link+-+655785" title="Bitwarden" rel="nofollow noopener" target="_blank" data-btn-name="Affiliate Link - 655785" data-btn-indexed="1">Bitwarden</a> — Beter gratis abonnement

Bitwarden biedt het meest volledige gratis abonnement in de branche – LastPass dwingt gebruikers om te kiezen of ze toegang willen tot hun kluizen op een onbeperkt aantal mobiele of desktopapparaten. Maar Bitwarden biedt onbeperkte wachtwoordopslag op een onbeperkt aantal apparaten, zowel op mobiel als desktop.

Behalve dit zijn Bitwarden Free en LastPass Free bijna hetzelfde. Ze bieden allebei 2FA authenticator-apps (zoals Google Authenticator en Authy), evenals het één-op-één delen van wachtwoorden. Gebruikers van Bitwarden Free kunnen er ook voor kiezen om hun data lokaal of op de servers van Bitwarden op te slaan – dit wordt niet door LastPass geboden. Maar LastPass Free biedt een TOTP-generator (Time-based One-Time Password), terwijl de TOTP-generator van Bitwarden alleen beschikbaar is voor betalende gebruikers.

Bitwarden Premium biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding – het is een van de goedkoopste wachtwoordmanagers en het voegt functies toe, zoals controle van wachtwoordkluizen, bewaking van datalekken en versleutelde opslag. Gebruikers die op zoek zijn naar veilig delen van wachtwoorden met meerdere gebruikers, zouden eens moeten kijken naar Bitwarden Families.

Waar het op neer komt:

Het gratis abonnement van Bitwarden is beter dan het gratis abonnement van LastPass — Bitwarden biedt nog steeds onbeperkte wachtwoordopslag op een onbeperkt aantal apparaten, in tegenstelling tot LastPass, dat gratis gebruikers alleen toegang geeft op mobiele of desktop-apparaten. Bitwarden Premium voegt controle van wachtwoordkluizen, scannen van datalekken en versleutelde opslag toe en het is de meest betaalbare wachtwoordmanager die er is.

Download Nu Bitwarden

Lees hier de volledige beoordeling over Bitwarden >

Bekijk hier de volledige LastPass vs. Bitwarden vergelijking >

Topmerken die de lijst niet hebben gehaald

  • Keeper. Keeper is een uitstekende wachtwoordmanager met een heleboel hoog beveiligde functies (waaronder een versleutelde berichten-app die veiliger en functioneler is dan populaire berichten-apps als WhatsApp). Keeper is echter iets moeilijker te gebruiken dan LastPass en het is ook duurder.
  • Sticky Password. Sticky Password is ook een goede wachtwoordmanager, maar het is niet beter dan LastPass. Sticky Password heeft een behoorlijk verouderde interface. En hoewel het kan worden weergegeven in het Nederlands, mist de wachtwoordmanager veel van de functies die LastPass wel biedt, zoals dark web monitoring, noodtoegang en beveiligde opslag.
  • RememBear. RememBear is een minimalistische, gebruiksvriendelijke wachtwoordmanager met schattige geanimeerde beren. Maar het is gewoon niet zo goed als LastPass of alle andere LastPass-alternatieven op deze lijst.

Top 5 LastPass alternatieven in 2021:


Veelgestelde vragen — LastPass vs. andere wachtwoordmanagers

Welke wachtwoordmanager is veiliger dan LastPass?

Net als LastPass zijn alle LastPass alternatieven op deze lijst zeer veilig.

Sommige wachtwoordmanagers bieden echter wel extra functies die LastPass niet biedt — Dashlane heeft een Virtual Private Network (VPN), RoboForm heeft veilige bladwijzeropslag, NordPass maakt gebruik van hoog beveiligde versleuteling en 1Password en Bitwarden bieden beide lokale datasynchronisatie.

Welke wachtwoordmanagers bieden lokale dataopslag?

1Password en Bitwarden bieden lokale dataopslag, zodat je je data kunt synchroniseren via je lokale wifi-netwerk en niet via de cloud.

LastPass slaat alle gebruikerswachtwoorden op in de cloud en biedt geen lokale datasopslag.

Is het gratis abonnement van LastPass nog steeds de moeite waard?

Dat hangt er van af. De gratis versie van LastPass dwingt gebruikers ervoor te kiezen om LastPass op hun mobiele apparaten of op hun desktop-apparaten te gebruiken – synchronisatie tussen zowel mobiele als desktop-apparaten is nu alleen beschikbaar voor betaalde gebruikers.

Maar als je alleen mobiele telefoons en tablets of desktops hebt, dan maakt het dus niet uit. En aangezien de meeste wachtwoordmanagers met hun gratis abonnementen gebruik op slechts 1 apparaat aanbieden, is LastPass nog steeds een van de beste gratis wachtwoordmanagers die er zijn – het gratis abonnement van LastPass omvat ook onbeperkte wachtwoordopslag, een-op-een wachtwoord delen, 2FA met authenticator-apps en zelfs zijn eigen TOTP-generator.

Dat gezegd hebbende, LastPass Premium is een van de beste wachtwoordmanagers in de branche, met extra’s zoals wachtwoordsterktecontrole, dark web-monitoring, noodtoegang, meerdere opties voor accountherstel, een automatische wachtwoordwisselaar en meer.

Maar als je niet wilt upgraden naar het premiumabonnement van LastPass of niet wilt overstappen naar een premium LastPass alternatief, raad ik Bitwarden Free aan – het biedt onbeperkte wachtwoordopslag op een onbeperkt aantal apparaten, evenals één-op-één delen van wachtwoorden, 2FA met authenticator-apps en de optie om je data lokaal of op de servers van Bitwarden op te slaan.

Source of Article