5 top (TÉNYLEG INGYENES) jelszókezelő szoftver, {{current_year}}

5 top (TÉNYLEG INGYENES) jelszókezelő szoftver, {{current_year}}

Kevés az ideje? Íme 2020 legjobb ingyenes jelszókezelő programja:

  • 🥇 LastPass: Korlátlan tárhely a jelszavakhoz, korlátlan számú eszköz számára, plusz rengeteg extra funkció, amelyekért más márkáknál külön kell fizetnie.

23 különböző ingyenes jelszókezelő program tesztelése után elmondhatom, hogy csak néhány igazán tisztességes szoftvert találtam köztük.

Sok igazán alacsony színvonalú ingyenes jelszókezelő program létezik — egyesek csak tele vannak bugokkal, hibákkal, mások jellemzően rosszul használhatók, sőt egyes szoftverek valójában álcázott kémprogramok, amelyek segítségével el akarják lopni a felhasználók jelszavait. Az Apple és a Chrome böngésző beépített jelszókezelő funkcionalitása talán kényelmesen elérhető, azonban ezek a funkciók nem túl biztonságosak, és nem támogatnak minden platformot.

A legjobb prémium jelszókezelő programok közül sok kínál ingyenes változatot is, azonban a többségüket úgy telepakolták fizetési falakkal, hogy szinte használhatatlanok ezek a szoftverek. A sajnálatos igazság az, hogy ha Ön a legmagasabb színvonalú funkcionalitást keresi, a legerősebb biztonságú védelmet és a leginkább segítőkész ügyfélszolgálatos csapatot, akkor bizony sajnos költenie kell egy kicsit.

A személyes véleményem, hogy soha nem bíznám az érzékeny adataimat egy ingyenes jelszókezelő programra. Ha Ön is olyan, mint én, és nem szeretne vesződni az ingyenes programok hátrányaival és korlátaival, az olcsó prémium jelszókezelő szoftverek — például ilyen a Dashlane — mindig a jobb választást jelentik.

Azonban elérhető néhány igazán jó ingyenes jelszókezelő program is, amelyek képesek erős biztonságot kínálni az Ön jelszavai számára, a jó felhasználói kezelőfelület és egyes kellemes extra funkciók mellett. Így az előző hónapot az ingyenes jelszókezelő szoftverek tesztelésével töltöttem a PC-men, az iPhone-omon, a MacBook-omon és az Android eszközömön, hogy kiválasszam 2020 legjobb ingyenes jelszókezelő programjait.

Íme egy összefoglaló a legjobb ingyenes jelszókezelőkről

  • 🥇1. LastPass — Az 1. számú legjobb ingyenes jelszókezelő program összességében. Korlátlan számú jelszó tárolható vele több eszközön, és a piacon a legtöbb extra funkciót ez a program tudja. A LastPass az egyetlen ingyenes jelszókezelő szoftver, amelyik képes kínálni a jelszavakhoz biztonsági ellenőrzést, 2FA kompatibilitást, jelszómegosztást, valamint beépített hitelesítő funkciót.
  • 🥈2. NordPass — Korlátlan tárhely elérhető több eszközre az intuitív kezelőfelület mellé. Tartozéka a programnak a biometrikus MFA, az erőteljes biztonsági funkcionalitás, valamint a megbízhatóan működő automatikus kitöltés. Azonban a felhasználó csak egyetlen eszközön vagy számítógépen jelentkezhet be egyszerre.
  • 🥉3. RememBear — Nagyon felhasználóbarát szoftver, mely korlátozás nélkül kínál tárhelyet a jelszavak számára egyetlen eszközön. Az ingyenes program részeként örülhetünk az édes medvés rajzfilmecskéknek, van egy segítőkész jutalomrendszer a további funkciók eléréséhez, valamint biometrikus MFA funkció.
  • 4. Bitwarden — Elérhető a korlátlan számú jelszó tárolása és a több eszköz közötti szinkronizáció, azonban nehéz a kezelőfelület használata. Ez az egyik legjobb ingyenes jelszókezelő csomag, azonban az automatikus kitöltéssel és a jelszavak mentésével kapcsolatos problémák miatt a Bitwarden programját inkább a műszaki érzékű felhasználóknak ajánlom.
  • 5. Sticky Password — Korlátlan számú jelszó menthető el a programmal, és rengeteg böngészővel kompatibilis. Elérhető opció az USB-alapú hordozhatóság, valamint a biometrikus bejelentkezés, azonban a több eszköz közötti szinkronizációhoz szükséges az előfizetés.
  • Bónusz: Dashlane — Remek extra funkciókat kínál a program, azonban az ingyenes csomagban korlátozzák a tárhely mennyiségét. Az egy kattintással működő jelszóváltó és az adatszivárgást monitorozó funkció igazán nagyszerű, azonban csak 50 jelszó kezelése lehetséges egyetlen eszközön.

Hogyan választottam ki 2020 legjobb ingyenes jelszókezelő programjait

Többféle platformon is teszteltem ezeket az ingyenes jelszókezelő programokat, így ellenőrizhettem, hogy valóban a hirdetésekben ígérteknek megfelelően működnek a funkciók. A következők szempontokat vizsgáltam meg a tesztjeim során:

  • Biztonság. Ellenőriztem minden egyes jelszókezelő szoftverben a végpontok közötti titkosításra vonatkozó beállításokat, hogy meggyőződjek róla, tényleg 256 bites AES típusú vagy ennek megfelelő erősségű titkosítást alkalmaznak ezek a programok a jelszavak védelméhez. Emellett teszteltem a biztonsági funkcionalitás színvonalát, például a kétfaktoros hitelesítést (2FA) és a jelszavak biztonsági ellenőrzését.
  • Funkciók. A jelszókezelő szoftvereket készítő cégek jellemzően fizetési falak mögé rejtik a legjobb funkciókat, ezért ellenőriztem, hogy az ingyenes változatok rendelkeznek-e a szükséges tudással, például a megfelelő biztonságú jelszógenerátorral és az automatikus kitöltés lehetőségével. Egyes programok még olyan bónusz funkciókat is kínálnak, mint a jelszavak biztonságának ellenőrzése, a jelszómegosztás, a biometrikus bejelentkezés, a bankkártya adatok automatikus kitöltése és más lehetőségek.
  • Felhasználói élmény. Ha nehéz a jelszókezelő programot használni, akkor nem nevezhetjük minőséginek a szoftvert. A listámon szereplő szoftvertermékekkel könnyedén lehet megtalálni és elmenteni az új jelszavakat, automatikusan megadni az elmentett bejelentkezési adatokat, jelszavakat generálni, valamint a jelszó-széf beállításait módosítani.
  • Ügyfélszolgálat. A legtöbb jelszókezelő szoftveres cég esetében az e-mailes támogatás elérhető, egyeseknél pedig használható élő csevegőprogram is. Többféle technikai kérdést is feltettem az ügyfélszolgálatos csapatok számára. A gyors válaszidő és a kapott válaszok használhatósága számított.

🥇1. LastPass — Korlátlan jelszótárolás és korlátlan számú eszközön

🥇1. LastPass — Korlátlan jelszótárolás és korlátlan számú eszközön

A LastPass Free 2020 legjobb ingyenes jelszókezelő programja véleményem szerint. Korlátlan számú jelszó tárolható el a szoftverben akárhány számítógépes eszköz számára, valamint a további nagyszerű védelmi opciók választékát kínálja. Alább láthatja a főbb biztonsági funkciókat, amelyeket a LastPass Free kínál:

  • Jelszavak biztonsági ellenőrzése. A Security Challenge nevű funkció ellenőrzi a teljes jelszó-széfet, és kijelöli a gyenge és ismétlődő jelszavakat. Ezen felül tartozék a jelszóváltó funkció, amely képes automatikusan cserélni a jelszavakat majdnem 80 népszerű weboldalon.
  • 2FA hitelesítés támogatása. Ez a funkció együttműködik az egyszer használatos jelszavakat alkalmazó hitelesítő programokkal — például ilyen a Google Authenticator —, ez pedig plusz réteg biztonságot jelent a jelszó-széfbe való bejelentkezéskor.
  • Beépített hitelesítő funkció. Ez az opció biztonságos egyszer használatos jelszavakat generál minden online 2FA-kompatibilis login számára. Így idő takarítható meg, hiszen a jelszavakat és a 2FA hitelesítő funkciót ugyanaz a program kezeli, és nem kell bejelentkezni semmiféle külön hitelesítő alkalmazásba minden alkalommal, amikor 2FA-t igényel a bejelentkezés.
  • Megosztás két felhasználó között. A felhasználók megoszthatják a jelszavaikat, jegyzeteiket, illetve a bankkártya adatokat egy másik LastPass felhasználóval.

A LastPass az egyetlen ingyenes jelszókezelő szoftver a listámon, amelyik támogatja a jelszavak biztonsági ellenőrzését, a több eszköz közötti szinkronizációt, a 2FA hitelesítést, valamint a jelszómegosztást egyaránt.

A LastPass Free gyakorlatilag mindent tud, amire Önnek szüksége lehet egy jelszókezelő programban, de ha frissítene a LastPass Premium előfizetésre, akkor további csinos kis funkcióknak örülhet — biometrikus login, vészhelyzeti hozzáférés, és több felhasználóval történő megosztás —, tehát a LastPass Premium egy még sokkal kényelmesebben használható szoftvertermék.

Összefoglalás:

A LastPass programjával korlátlan számú jelszó tárolható akárhány eszközön, valamint a további nagyszerű védelmi opciók választékát kínálja. A program képes ellenőrizni a jelszavak biztonsági szintjét, és egy kattintással módosítható mindegyik jelszó, míg a beépített hitelesítő funkcióval könnyen kezelhetők a 2FA-kompatibilis loginok. A LastPass Free egy igazán remek szoftvertermék — vonzó kezelőfelülettel rendelkezik az erőteljes biztonsági funkcionalitás mellett, több platformot támogat, és még sok más extra funkció elérhető, mindez ingyen.

Ingyenes LastPass letöltés

Olvassa el a teljes LastPass tesztet >

🥈2. NordPass — Igen egyszerű felület, több eszköz szinkronizációja

🥈2. NordPass — Igen egyszerű felület, több eszköz szinkronizációja

A NordPass biztonságos, korlátlan tárolást biztosít a jelszavak számára több eszközön is, a szoftver felhasználói felülete pedig modern és könnyen használható. Nem lep meg, hogy ilyen minőségi a NordPass szoftvere — elvégre ugyanaz a csapat készíti, amelyik a NordVPN terméket, a kedvenc VPN-emet is fejleszti.

A NordPass a XChaCha20 algoritmus segítségével védi a felhasználók jelszavait: a Google ugyanezt a titkosítási technológiát alkalmazza az adatvédelemhez. A NordPass ezen felül biztosít biometrikus loginokat, így Ön az ujjlenyomata használatával is be tud jelentkezni a jelszó-széfbe.

A NordPass használata nagyon egyszerű. Az összes általam tesztelt eszközön a NordPass-t volt a legkönnyebb telepíteni és beállítani. A felhasználói felület egyszerű és modern, és csak néhány másodpercre volt szükségem, hogy megszokjam.

Azonban minden ingyenes jelszókezelő program alkalmaz idegesítő korlátozásokat is, és a NordPass sem kivétel ez alól.

Bár a NordPass Free szoftvere korlátlan számú jelszó használatát engedélyezi több eszközön is a legtöbb versenytárstól eltérően, Ön egyszerre csak egy eszközön jelentkezhet be a NordPass Free felületére. Ez számomra bosszantó, mert szeretem egyszerre használni a telefonomat és a számítógépemet. Ha Ön egyszerre korlátozás nélkül több eszközt is szeretne tudni kezelni, ez a lehetőség csak a NordPass Premium csomagban elérhető.

Összefoglalás:

A NordPass az egyik legjobb ingyenes jelszókezelő program a piacon. Korlátlan számú jelszó szinkronizálható több eszközön, intuitív a szoftver kezelőfelülete, és elérhető a biometrikus hitelesítés is a kompatibilis eszközökre. Kissé bosszús voltam, mivel egyszerre csak egy gépen léphettem be a NordPass Free felületére, de az ingyenes változat összességében bőven több funkcionalitást biztosít, mint a legtöbb versenytárs.

Ingyenes NordPass letöltés

Olvassa el a teljes NordPass tesztet >

🥉3. RememBear — Vicces, könnyen használható felület (egyetlen eszközre)

🥉3. RememBear — Vicces, könnyen használható felület (egyetlen eszközre)

A RememBear egy rendkívül játékos, egyszerű és intuitív kezelőfelületet kínál — és kézzel rajzolt medvés animációkkal van telepakolva! A RememBear szoftvere mögött szintén egy jó csapat áll — ugyanaz a cég fejleszti, amelynek a TunnelBear nevű közkedvelt virtuális magánhálózati (VPN) szolgáltatást köszönhetjük.

A Premium csomag 30 napos ingyenes próbaverziójának lejárta után használható a RememBear Free, amely korlátlan számú jelszó tárolását teszi lehetővé, és felkínálja a biometrikus loginok lehetőségét a beépített hitelesítő alkalmazás mellett. Ez utóbbi képes egyszer használatos jelszavakat generálni a 2FA-kompatibilis weboldalak számára. Azonban a RememBear Free csak egyetlen eszközön használható, így ez nem ideális, ha Ön egynél több eszközön szeretné futtatni, vagy több eszközt szinkronizálna.

A RememBear egy vicces jutalomrendszert kínál, amelynek keretében a felhasználók jutalmaknak örülhetnek, ha megtanulják a RememBear funkcióit, például beimportálják egy korábbi jelszó-széf tartalmát, vagy feltelepítik a RememBear böngészőbővítményt. Minden egyes funkció avagy kihívás teljesítésekor egy édes medvés rajzfilmmel jutalmazzák a felhasználót, és ha sikerült 6 mérföldkövet teljesíteni, akkor Ön örülhet a plusz kedvezménynek a RememBear Premium csomagjához. Ez igazán szórakoztató módon segít az új felhasználóknak abban, hogy minél jobban megismerhessék a jelszókezelő szoftvert.

Összefoglalás:

A RememBear használata szuper könnyű a rengeteg animált medvével telepakolt felhasználói felületnek köszönhetően. Erőteljes az adatvédelmi funkcionalitás is, és jók a biometrikus loginok a korlátlan számú jelszavak tárolása mellé — azonban mindez csak egyetlen eszközre érhető el. Remek választás ez a program az új felhasználók számára, akik egyetlen telefonra vagy laptopra szeretnének jelszókezelőt telepíteni, azonban örülnék neki, ha a RememBear cégénél úgy döntenének, hogy mellékelik az ingyenes változathoz a több eszköz közötti szinkronizáció opcióját, a LastPass és a NordPass szoftvereihez hasonlóan.

Ingyenes RememBear letöltés

Olvassa el a teljes RememBear tesztet >

4. Bitwarden — Nyílt forráskód és korlátlan jelszótárolás

Bitwarden — Nyílt forráskód és korlátlan jelszótárolás

A Bitwarden egy nyílt forráskódú erőteljes jelszókezelő szoftvertermék, a cég pedig egy igazán nagyvonalú ingyenes csomagot kínál — korlátlan számú jelszó tárolható akárhány eszköz számára. A listámon csak a LastPass képes ezt nyújtani még. A Bitwarden tehát egy nyílt forráskódú program, ami azt jelenti, hogy a forráskód ingyen elérhető online, így egy nagy fejlesztői közösség folyamatosan dolgozik azon, hogy a lehető legmagasabb színvonalú biztonságot nyújtsa a Bitwarden szoftvere.

Sajnos a nyílt forráskódú szoftver hátránya az, hogy a Bitwarden nem túl felhasználóbarát. A technikamániás felhasználók imádni fogják, mennyire jól testre szabható a Bitwarden, hiszen elérhető hozzá akár a parancssor, és sok igen bonyolult almenü, azonban a hétköznapi felhasználók számára a Bitwarden-t nehezebb használni a versenytársakkal összehasonlítva, például a RememBear vagy a NordPass programjaihoz képest.

A Bitwarden szoftverében elérhető automatikus kitöltés funkció, valamint a jelszavak megadása elég megbízhatatlanul működik. Rengeteg időt töltöttem a jelszó-széf szerkesztgetésével, és az új loginok manuális bevitelével, mert a Bitwarden nem tudta rendesen elmenteni a jelszavaimat az automatikus kitöltéshez.

Azonban, ha Ön szívesen tölt egy kis extra időt a dologgal, akkor elmondhatom, hogy a Bitwarden egy igen biztonságos jelszókezelő program, és tényleg korlátlan a tárhely. A prémium változat szintén remek — olcsón elérhető a biometrikus 2FA, a jelszóellenőrző eszközök, valamint a titkosított tárhely.

Összefoglalás:

A Bitwarden Free egy biztonságos nyílt forráskódú jelszókezelő program, amellyel korlátlan számú jelszó tárolható akárhány eszköz számára. Ez határozottan a legkevésbé könnyen használható jelszókezelő program a listámon, a jelszavak előhívása az automatikus kitöltéshez pedig elég megbízhatatlan tud lenni. Azonban, ha Ön nem bánja, hogy bütykölgetni kell a szoftvert, akkor a Bitwarden egy nagyszerű választás a jelszavak kezelésére.

Ingyenes Bitwarden letöltés

Olvassa el a teljes Bitwarden tesztet >

5. Sticky Password — Magas kompatibilitás a böngészőkkel

Sticky Password — Magas kompatibilitás a böngészőkkel

A Sticky Password Free szoftverével korlátlan számú jelszó tárolható akárhány eszköz számára, azonban nem elérhető a szinkronizáció a különböző eszközök között, a LastPass és a NordPass programjaival ellentétben, ez tehát elég nagy hátrányt jelent. Azonban a Sticky Password rendelkezik a következő néhány egyedi funkcióval is, amelyeknek köszönhetően komolyan érdemes megfontolni ezt a választást:

  • Biometrikus loginok támogatása. Ujjlenyomatolvasó vagy arcfelismerő funkció segítségével használható a jelszó-széf bármilyen eszközön, ha az támogatja a biometrikus funkcionalitást.
  • Böngészőkkel való kompatibilitás. A Sticky Password kompatibilis az 5 legnépszerűbb böngészővel — ezek a Chrome, a Firefox, az Edge, az Opera és a Safari — és még 6 további dedikált böngészővel, például a Seamonkey és a Pale Moon böngészőkkel.
  • USB-s hordozhatóság. A jelszó-széf felmásolható USB adathordozóra, így bármilyen Windows számítógépen elérhetők lesznek a Sticky Password-ban tárolt jelszavak. Ez különlegesen hasznos a diákok és az utazók számára, akik több számítógépről szeretnék elérni az online felhasználói fiókjaikat.

A Sticky Password szoftvere igen sok mindent kínál az ingyenes változatban, azonban javasolnám a Sticky Password Premium csomagra való előfizetést a listámon ez az egyik olcsóbb előfizetés, és így elérhető lesz az eszközök közötti szinkronizálás és a jelszómegosztás is. Ráadásul minden előfizetésből a bevétel egy részét a lamantin fajt védő természetvédelmi alap (Save The Manatee Club) kapja!

Összefoglalás:

A Sticky Password Free korlátlan számú jelszó tárolását teszi lehetővé akárhány eszköz számára. Azonban nem elérhető az eszközök közötti szinkronizálás, ez pedig igen erős hátrány. Ugyanakkor ez a program kompatibilis sok speciális böngészővel is, és az USB-s hordozhatóság lehetősége hasznos a diákok és az utazók számára. Mindenesetre összességében a Sticky Password Premium csomag sokkal jobb választás — hiszen elérhető a több eszköz közötti szinkronizáció, valamint a jelszómegosztás elég olcsón.

Ingyenes Sticky Password letöltés

Olvassa el a teljes Sticky Password tesztet >

Bónusz: Dashlane — Szuper extra funkcionalitás, de limitált a tárhely

Bónusz: Dashlane — Szuper extra funkcionalitás, de limitált a tárhely

A Dashlane szoftvere lett 2020 legjobb jelszókezelő programja nálunk, és az ingyenes változat is rendelkezik ugyanazokból a remek funkciókból jó néhánnyal. Sajnos a Dashlane Free csak egyetlen eszközt támogat, és mindössze 50 jelszót tárol el, ez pedig nem elfogadható kompromisszum a legtöbb felhasználó számára. Viszont a Dashlane a legjobb funkciókat tudja az ingyenes jelszókezelők közül:

  • Egy kattintással működő jelszóváltó funkció. A Dashlane képes automatikusan cserélni a jelszavakat több mint 500 népszerű weboldalon.
  • Jelszómegosztás. Legfeljebb 5 jelszó osztható meg más Dashlane felhasználókkal.
  • Vészhelyzeti hozzáférés. Hozzáférést biztosít egy kijelölt személy számára az Ön felhasználói fiókjához, ha Ön elvesztené a mesterjelszót, vagy bármilyen más okból képtelen bejelentkezni.
  • Értesítés az adatszivárgásokról. Azonnal figyelmezteti a szoftver a felhasználót, ha bármelyik elmentett loginját feltörték valahol.

A Dashlane Free gyakorlatilag a Dashlane Premium próbaváltozata. Bár az ingyenes Dashlane program igen jó, véleményem szerint a legtöbb felhasználó jobban jár azzal, ha hajlandó havi néhány dollárt költeni a fizetős verzióra, így élvezhető a fejlett funkcionalitás összes előnye (többek között a VPN-t).

Összefoglalás:

A Dashlane Free tud néhány igen hasznos funkciót, amelyeket általában csak a fizetős csomagokhoz kaphatunk meg más jelszókezelő szoftverek esetében, például ilyen az egy kattintással működő jelszóváltó funkció, a vészhelyzeti hozzáférés, és a loginok feltöréséről küldött értesítések. Azonban a tény, hogy csak 50 jelszó kezelhető egyetlen eszközön, túl nagy korlát lehet a legtöbb felhasználó számára. Viszont érdemes megnézni a Dashlane Premium csomagját, hiszen ez a szoftver olyan funkciókkal rendelkezik, amelyeknek köszönhetően mi 2020 legjobb jelszókezelő programjának tartjuk.

Ingyenes Dashlane letöltés

Olvassa el a teljes Dashlane tesztet >

Gyakran ismételt kérdések — Top ingyenes jelszókezelő programok

🤔 A gépemen/böngészőmön már van ingyenes jelszókezelő funkció, nem?

A böngészők, például a Chrome és a Firefox, és a mobil operációs rendszerek, az Android és az iOS valóban rendelkeznek ingyenes előre telepített jelszókezelőkkel, de ezek a szoftverek egyszerűen nem olyan hasznosak, mint a független cégektől származó jelszókezelő programok. A külsős cégek által készített jelszókezelő programok jobb funkcionalitást és biztonságot kínálnak, mint a Chrome, az iOS, és az Android platformokon elérhető előre telepített változatok.

Az ingyenes külsős jelszókezelő szoftverek sokféle egyedi funkciót is kínálnak, amelyeket az előre telepített jelszókezelők nem tudnak; többek között:

  • Jelszavak biztonsági ellenőrzése. Ha Ön egyszerű és nem változatos jelszavakat használ, akkor a hackerek szuper könnyedén fel tudják törni a felhasználói fiókjait majd. A jelszóellenőrző funkció átnézi a teljes széfet, a túl egyszerű és ismétlődő jelszavak után kutatva, sőt a LastPass és a Dashlane akár képesek automatikusan kicserélni őket.
  • Kétfaktoros hitelesítés (2FA). Sok jelszókezelő program, például a NordPass és a Bitwarden külön kompatibilitást biztosítanak a külsős cégek hitelesítő szoftvereihez; ezek egy egyszer használatos jelszót igényelnek az Ön személyazonosságának ellenőrzése céljából. Ez azt jelenti, hogy a jelszó-széf védelme még akkor is megmarad, ha netán az Ön mesterjelszavát ellopnák.  
  • Biztonságos titkosítás. A jelszókezelő szoftverek 256 bites AES titkosítást alkalmaznak — a bankok és a katonaság is ugyanezt a titkosítást használják világszerte. Sok előre telepített jelszókezelő funkció messze nem rendelkezik ilyen erős titkosítással.
  • Beépített hitelesítő funkció. Egyes szoftvertermékek, például a RememBear felkínálják az előre telepített hitelesítő funkciót is, ezzel pedig Ön időt takaríthat meg, amikor 2FA hitelesítést alkalmazó weboldalakon szeretne bejelentkezni.

🤔 Elég jók az ingyenes jelszókezelő programok?

Az ingyenes jelszókezelő programok sok remek funkciót tudnak — a LastPass és a Bitwarden korlátlan számú jelszót képesek kezelni akárhány eszközön, mindezt ingyen. Azonban minden ingyenes jelszókezelő szoftver esetében fogunk találni bizonyos korlátozásokat, amelyek befolyásolják a felhasználói élményt és a biztonsági funkcionalitást.

Például a LastPass Free ingyenes változat nem teszi elérhetővé a vészhelyzeti hozzáférést, ami azt jelenti, hogy problémás esetben nem férhet hozzá más az Ön felhasználói fiókjához. A Bitwarden ingyenes változatában pedig nem opció a jelszavak biztonsági ellenőrzése, sem a titkosított adattárolás.

A jelszókezelő programok fizetős csomagjai nem túl drágák, és a legjobb előfizetéseknek része a sötét web monitorozása, a titkosított üzenetküldő funkció, a titkosított tárhely, a korlátlan jelszómegosztás, valamint a vészhelyzeti hozzáférés, ha Ön nem tud belépni a felhasználói fiókjába. A Dashlane Premium csomagjának még a meglepően gyors VPN is tartozéka!

Az ingyenes jelszókezelő szoftverek megfelelőek lehetnek egyes felhasználók számára, azonban én továbbra is javaslom a csúcsminőségű prémium jelszókezelő csomagokat havi néhány dollárért.

🤔 Biztonságosak a más cégtől származó jelszókezelő programok?

A jelszókezelő programokat úgy tervezték, hogy a felhasználó összes jelszava mellett a bankkártya adatokat és a privát feljegyzéseket is kezeljék. Ijesztő lehet az elképzelés, hogy mindezeket az érzékeny információkat egyetlen programra bízza az ember, azonban a legjobb jelszókezelő szoftverek segítségével Ön valójában nagyobb biztonságban lehet az online világban. Ez a következők miatt lehetséges:

  • Biztonságos titkosítás. A legtöbb jelszókezelő szoftvercég a széf tartalmát a saját szerverein tárolja, így könnyen megoldható a különböző eszközök közötti szinkronizáció. Mielőtt az Ön adatai továbbításra kerülnének a számítógépéről, azok titkosítása 256 bites végpontok közötti AES titkosítás használatával történik meg, ezáltal az adatok olyan mértékig felismerhetetlenné válnak, hogy lehetetlen őket visszafejteni.
  • Zéró tudás alapú technológia. A végpontok közötti titkosítás használata azzal jár, hogy csakis az a számítógép vagy eszköz képes a titkosított adatokat elolvasni, amelyiken a titkosítást eredetileg végrehajtották — csak Ön ismerheti a saját jelszavait. Még az adatok kiszivárgása, vagy a kormányzat által elrendelt bírósági idézés esetében sem lehetséges a jelszókezelő cég szerverein tárolt adatok visszafejtése.
  • Automatikus kitöltés. A hackerek gyakran lopják el a felhasználók jelszavait a képernyőképet vagy a billentyűleütéseket naplózó kémprogramok segítségével — ezek a kártékony programok képesek rögzíteni, mi látható a képernyőn, valamint a billentyűzeten minden egyes leütést el tudnak menteni. A jelszókezelő szoftverek segítenek ezt elkerülni, ha Ön az automatikus kitöltés funkciót választja a jelszavak beírásához, hiszen így nem láthatók a bejelentkezési adatok a képernyőn, és nem kell a billentyűzetet sem használni.
  • Jelszógenerátorok. Ha Ön nem használ jelszókezelő programot, akkor valószínűleg könnyen megjegyezhetők a jelszavai, és a hackerek könnyen feltörik őket. Minden jelszókezelő szoftver rendelkezik jelszógenerátor funkcióval, amelynek segítségével teljességgel véletlenszerű és bonyolult jelszavak állíthatók elő: ezek rengeteg szimbólumot, számot és betűt tartalmaznak, amelyeket a jelszókezelő program könnyen megjegyez, de hihetetlenül nehéz őket kitalálni.

A jelszókezelő szoftverek javítják a biztonságot azáltal, hogy megvédik Önt a képernyőrögzítő programoktól, emellett szuper bonyolult jelszavakat képesek generálni, és biztonságba helyezik az Ön adatait az erős titkosítás segítségével. Sokkal biztonságosabb, ha ezekből a jelszókezelő programokból választ egyet, mint ha saját maga próbálna zsonglőrködni az összes jelszavával.

🤔 Hogyan törik fel a felhasználói fiókokat?

A jelszavak leggyakrabban a felhasználói hibák miatt szivárognak ki. A jelszavakat ellophatják a billentyűleütés-figyelő rosszindulatú programok segítségével, vagy feltörhetik őket a brute force támadások során — ezek úgy működnek, hogy a login mezőhöz a kombinációk ezreit próbálják ki, amíg nem találják meg a működő verziót.

A LastPass szoftverével lehetséges a jelszó-széf védelme az Authy vagy hasonló hitelesítő alkalmazások használatával, egy átmeneti egyszer használatos jelszó generálása útján — Önnek az egyszer használatos jelszóra és a mesterjelszóra is szüksége lesz ahhoz, hogy bejelentkezhessen a LastPass programjába. Tehát, ha valaki megpróbálná az Ön széfjét távolról feltörni a mesterjelszó beírásával, az illető nem fog sikerrel járni, ha nincsen birtokában fizikailag is az Ön számítógépe, amelyen a hitelesítő alkalmazás telepítve van.

A nagy weboldalak is áldozatul eshetnek az adatok megszerzésére irányuló támadásoknak — a hackerek képesek az adott cég szervereibe betörni, és ezután közzéteszik a felhasználók login adatait a sötét weben. A hackerek ezek után hozzáférhetnek az Ön felhasználói fiókjához a feltört oldalon, és a fiók adatait arra használhatják, hogy az Ön további felhasználói fiókjaiba is bejussanak. Ezért olyan fontos, hogy a jelszókezelő program képes legyen figyelmeztetéseket küldeni a feltört loginokról és kiszivárgott adatokról — például ezt tudja a Dashlane és a LastPass is.

Source of Article