5 bästa (FAKTISKT GRATIS) lösenordshanterare {{current_year}}

5 bästa (FAKTISKT GRATIS) lösenordshanterare {{current_year}}

Dåligt med tid? Det här är de bästa kostnadsfria lösenordshanterarna  2020

 • 🥇 LastPass: Obegränsad lösenordsförvaring på ett obegränsat antal enheter och massor av extrafunktioner som de flesta andra tar betalt för.

Efter att ha testat 23 olika gratis lösenordshanterare finns det bara ett fåtal som jag faktiskt tycker att är dugliga.

Många gratis lösenordshanterare är riktigt dåliga – en del är väldigt buggiga, andra är ineffektiva och några av dem är egentligen bara spionprogram som skapades för att stjäla alla dina lösenord. Och Apple och Chromes inbyggda lösenordshanterare må vara praktiska, men de är inte helt säkra och erbjuder inte heller stöd för flera plattformar.

Många av de bästa premium-lösenordshanterarna erbjuder gratisversioner, men de flesta har så många betalväggar att de i princip är värdelösa. Om du vill ha de bästa funktionerna, det starkaste skyddet och den hjälpsammaste kundsupporten måste du tyvärr spendera lite pengar.

Personligen skulle jag aldrig lämna mina känsliga data i en gratis lösenordshanterare. Om du är som jag och inte orkar med allt besvär och alla begränsningar som en gratis lösenordshanterare innebär, är billiga premium-lösenordshanterare som Dashlane alltid det bättre alternativet.

Det finns dock några riktigt bra gratis lösenordshanterare med kraftfull lösenordssäkerhet, bra användargränssnitt och några fina extrafunktioner. Jag tillbringade den senaste månaden med att testa gratis lösenordshanterare på min PC, iPhone, MacBook och Android för att hitta de bästa gratis lösenordshanterarna 2020.

Här är en sammanfattning av de bästa kostnadsfria lösenordshanterarna

 • 🥇1. LastPass – Bäst gratis lösenordshanterare totalt sett. Erbjuder obegränsad lösenordslagring på flera enheter samt fler extrafunktioner än någon av konkurrenterna. LastPass är den enda gratis lösenordshanteraren som erbjuder lösenordsgranskning, 2FA-kompatibilitet, lösenordsdelning och en inbyggd autentiserare.
 • 🥈2. NordPass – Obegränsad lagring på flera enheter samt ett intuitivt gränssnitt. Inkluderar biometrisk inloggning, kraftfull säkerhet och konsekvent automatisk ifyllning. Begränsar användare till att bara vara inloggad på en enhet åt gången.
 • 🥉3. RememBear – Väldigt användarvänligt program med obegränsad lösenordslagring på en enhet. Ger gratisanvändare söta björnteckningar, ett användbart prestationssystem för att komma åt ytterligare funktioner samt biometrisk inloggning.
 • 4. Bitwarden – Obegränsad lösenordslagring + synkronisering med flera enheter, men utmanande gränssnitt. En av de bästa kostnadsfria lösenordshanterarna, men problemen med att fylla i och spara lösenord automatiskt gör Bitwarden lämpligare för tekniskt kunniga.
 • 5. Sticky Password – Sparar obegränsat med lösenord och fungerar med många webbläsare. Ger dig usb-portabilitet och biometrisk inloggning, men du måste uppgradera för att synkronisera flera enheter.
 • Bonus: Dashlane – Fantastiska extrafunktioner, men begränsad lagring med gratisabonnemanget. Lösenordsbyte med ett klick och intrångsövervakning är bra, men ger dig bara 50 lösenord på en enda enhet.

Hur jag valde de bästa kostnadsfria lösenordshanterarna 2020

Jag testade dessa gratis lösenordshanterare på en mängd olika plattformar så att jag kunde se till att de fungerar som lovat. Det här är vad jag tittade på:

 • Säkerhet. Jag tittade på varje lösenordshanterares totalsträckskrypteringsinställningar för att se till att de använder 256-bitars AES eller motsvarande för att skydda lösenord. Jag testade också funktioner som tvåfaktorautentisering (2FA) och lösenordsgranskning för att se till att det inte finns några säkerhetsproblem.
 • Funktioner. Företagen bakom lösenordshanterare döljer sina bästa funktioner bakom en betalvägg, så jag såg till att varje lösenordshanterares kostnadsfria abonnemang hade nödvändiga funktioner såsom säker lösenordsgenerering och automatisk ifyllning. Och vissa har till och med extrafunktioner som lösenordsgranskning, lösenordsdelning, biometrisk inloggning, automatisk ifyllning av kreditkort med mera.
 • Användarvänlighet. En lösenordshanterare ska inte vara svår att använda. De på min lista gör det enkelt att upptäcka och spara nya lösenord, fylla i sparade inloggningar automatiskt, generera lösenord och redigera lösenordsvalvinställningar.
 • Kundsupport. De flesta lösenordshanterare erbjuder bara support via e-post medan andra har en chatt. Jag skickade en rad tekniska frågor till varje kundsupportteam och var ute efter snabba svarstider och hjälpsamma svar.

🥇1. LastPass – Obegränsad lösenordslagring + obegränsat antal enheter

🥇1. LastPass – Obegränsad lösenordslagring + obegränsat antal enheter

LastPass Free är min favorit av alla gratis lösenordshanterare 2020. Den ger dig obegränsat med lösenordslagring på ett obegränsat antal enheter och en mängd ytterligare skydd. Det här är de viktigaste säkerhetsfunktionerna som ingår i LastPass Free:

 • Lösenordsgranskning. Funktionen Security Challenge granskar lösenordsvalvet och flaggar svaga och upprepade lösenord. Den innehåller också en lösenordsväxlare som kan ändra lösenord automatiskt på nästan 80 populära webbplatser.
 • 2FA-kompatibel. Fungerar med engångslösenordsappar som Google Authenticator, som ger dig ett ytterligare säkerhetslager när du loggar in i ditt lösenordsvalv.
 • Inbyggd autentiserare. Skapar säkra engångslösenord för alla dina 2FA-aktiverade inloggningar på nätet. Detta sparar tid genom att hålla dina lösenord och 2FA på ett och samma ställe, istället för att behöva logga in i en separat autentiseringsapp varje gång du öppnar en 2FA-aktiverad inloggning.
 • En-till-en-delning. Låter användare dela lösenord, anteckningar och kreditkortsinformation med en annan LastPass-användare.

LastPass är den enda kostnadsfria lösenordshanteraren på min lista som erbjuder lösenordsgranskning, synkronisering mellan flera enheter, 2FA-kompatibilitet och lösenordsdelning.

LastPass Free ger dig nästan allt du kan önska av en lösenordshanterare, men om du uppgraderar till LastPass Premium får du några ganska bra funktioner till – biometrisk inloggning, nödåtkomst och en-till-många-delning – vilket gör LastPass Premium till en betydligt behändigare produkt.

För att sammanfatta:

LastPass erbjuder obegränsat med lösenordslagring på ett obegränsat antal enheter, och den innehåller en massa härliga ytterligare funktioner. Den kan granska alla dina lösenord och uppdatera många av dem med ett klick, och den inbyggda autentiseraren gör det enkelt att säkra 2FA-kompatibla inloggningar online. LastPass Free är en fantastisk produkt – den har ett snyggt användargränssnitt, kraftfull säkerhet, stöd för flera enheter och många extra funktioner helt gratis.

Ladda ner LastPass Free

Läs vår fullständiga recension av LastPass >

🥈2. NordPass – Enklast gränssnitt, synkronisering mellan flera enheter

🥈2. NordPass – Enklast gränssnitt, synkronisering mellan flera enheter

NordPass erbjuder säker, obegränsad lösenordsförvaring på flera enheter med ett gränssnitt som är effektiviserat och enkelt att använda. Jag är inte förvånad över NordPass kvalitet – den är gjord av samma team som NordVPN, som är min favorit-VPN på marknaden.

NordPass skyddar sina användares lösenord med XChaCha20-algoritmen, samma kryptering som Google använder för att hålla sina data säkra. NordPass inkluderar också biometrisk inloggning, så att du kan logga in på ditt lösenordsvalv med bara ditt fingeravtryck.

NordPass är väldigt lätt att använda. NordPass var den enklaste lösenordshanteraren att konfigurera på alla mina enheter. Den har ett enkelt, effektiviserat gränssnitt som det bara tog mig några sekunder att förstå.

Men alla kostnadsfria lösenordshanterare har några frustrerande begränsningar, och samma gäller NordPass.

NordPass Free ger dig obegränsad lösenordslagring på flera enheter, vilket är bättre än de flesta konkurrenter, men du kan bara vara inloggad på NordPass Free på en enhet i taget. Detta är frustrerande för mig, eftersom jag gillar att multitaska på både min telefon och dator. Obegränsat med enheter samtidigt kommer bara med NordPass Premium.

För att sammanfatta:

NordPass är en av bästa gratis lösenordshanterarna på marknaden. Den synkroniserar obegränsat med lösenord mellan flera enheter, har ett intuitivt gränssnitt och inkluderar biometrisk autentisering för kompatibla enheter. Jag var lite frustrerad över att jag bara kunde logga in på NordPass Free på en enhet i taget, men gratisversionen ger fortfarande mer funktionalitet än de flesta konkurrenter.

Ladda ner NordPass Free

Läs vår fullständiga recension av NordPass > 

🥉3. RememBear – Roligt, lättanvänt gränssnitt (en enhet)

🥉3. RememBear – Roligt, lättanvänt gränssnitt (en enhet)

RememBear har ett extremt lekfullt, enkelt och intuitivt gränssnitt, komplett med handritade animationer av björnar! RememBear har också ett bra team – den har utvecklats av samma företag som den välbetrodda VPN-leverantören TunnelBear.

Efter en 30-dagars gratis provperiod av abonnemanget Premium får du RememBear Free, som ger dig obegränsad lagring av lösenord och biometrisk inloggning samt en inbyggd autentiserare som genererar engångslösenord för 2Fa-kompatibla hemsidor. Men RememBear Free täcker bara en enda enhet, så det är inte perfekt om du behöver mer än en enhet eller synkronisering mellan flera enheter.

RememBear har ett roligt prestationssystem som belönar användare för att de kommer åt RememBears funktioner, som att importera ett tidigare lösenordsvalv eller installera deras webbläsartillägg. Du får en söt tecknad film med björnar för varje funktion du låser upp, och du får rabatt på RememBear Premium när du har nått sex prestationer. Det är ett roligt sätt att hjälpa nya användare ta reda på hur man får ut det mesta av sin lösenordshanterare.

För att sammanfatta:

RememBear är superlätt att använda och har ett användbart gränssnitt med massor av animerade björnar. Den har också ett kraftfullt integritetsskydd, biometrisk inloggning och obegränsad lösenordslagring – men bara för en enda enhet. Det är ett utmärkt val för nya användare av lösenordshanterare som vill täcka en telefon eller bärbar dator, men det vore bra om RememBear erbjöd synkronisering mellan flera enheter i gratisversionen, som LastPass och NordPass gör.

Ladda ner RememBear Free

Läs vår fullständiga recension av RememBear >

4. Bitwarden – Öppen källkod och obegränsad lösenordslagring

Bitwarden – Öppen källkod och obegränsad lösenordslagring

Bitwarden är en kraftfull lösenordshanterare med öppen källkod som har ett generöst gratisabonnemang – den ger dig obegränsad lagring av lösenord och täcker ett obegränsat antal enheter. LastPass är den enda andra lösenordshanteraren på den här listan som gör det. Bitwarden är också ”öppen källkod”, vilket innebär att Bitwardens källkod är fritt tillgänglig online, så en stor gemenskap med utvecklare arbetar ständigt för att göra produkten så säker som möjligt.

Tyvärr betyder öppen källkod också att Bitwarden inte är särskilt användarvänlig. Tekniskt kunniga kommer att älska Bitwardens anpassningsbarhet med valfria kommandoradsgränssnitt och djupa undermenyer, men gemene man lär tycka att Bitwarden är svårare att använda än konkurrenter som RememBear och NordPass.

Bitwardens automatiska ifyllning och lösenordsminne är ganska inkonsekvent. Jag tillbringade mycket tid på att redigera mitt lösenordsvalv och skriva in nya inloggningar manuellt, eftersom Bitwarden hade problem med att spara och fylla i mina lösenord automatiskt.

Men om du inte har något emot att lägga ner lite extra tid, är Bitwarden en mycket säker lösenordshanterare med obegränsad lagring. Premiumversionen är också ett utmärkt alternativ – den erbjuder biometrisk 2FA, verktyg för lösenordsgranskning samt krypterad lagring till ett lågt pris.

För att sammanfatta:

Bitwarden Free är en säker lösenordshanterare med öppen källkod som ger dig obegränsad lösenordslagring på obegränsat med enheter. Den är definitivt den minst lättanvända lösenordshanteraren på min lista, och automatisk ifyllning och lösenordsminnet kan vara ganska inkonsekvent. Men om du inte har något emot att finjustera din lösenordshanterare är Bitwarden ett utmärkt val.

Ladda ner Bitwarden Free

Läs vår fullständiga recension av Bitwarden >

5. Sticky Password – Hög webbläsarkompatibilitet

Sticky Password – Hög webbläsarkompatibilitet

Sticky Password Free ger dig obegränsad lösenordslagring på ett obegränsat antal enheter, men den synkroniserar inte mellan enheter, som LastPass och NordPass gör, vilket är en stor olägenhet. Däremot har Sticky Password några unika funktioner som gör det till ett övertygande val, till exempel:

 • Biometrisk inloggning. Använd ett fingeravtryck eller ansiktsskanning för att komma åt ditt lösenordsvalv på alla enheter som stöder biometrisk skanning.
 • Webbläsarkompatibilitet. Sticky Password är kompatibel med de fem populäraste webbläsarna – Chrome, Firefox, Edge, Opera och Safari – samt sex andra specialiserade webbläsare som Seamonkey och Pale Moon.
 • Usb-portabel. Ladda ner ditt valv på en usb-enhet för att komma åt Sticky Password på vilken Windows-dator som helst. Detta är särskilt bra för studenter och resenärer som behöver komma åt sina konton från olika datorer.

Sticky Password erbjuder mycket med gratisversionen, men jag rekommenderar att uppgradera till Sticky Password Premium – det är ett av de billigare alternativen på min lista, och den ger dig synkronisering mellan enheter samt lösenordsdelning. Dessutom går en del av varje köp till Save The Manatee Club!

För att sammanfatta:

Sticky Password Free ger dig obegränsad lösenordslagring på obegränsat med enheter. Men den ger dig inte synkronisering mellan enheter, vilket är mycket begränsande. Den är dock kompatibel med en massa nischade webbläsare, och usb-portabiliteten är en användbar funktion för studenter eller resenärer. Med detta sagt är Sticky Password Premium mycket bättre – den ger dig synkronisering mellan flera enheter och lösenordsdelning till ett ganska lågt pris.

Ladda ner Sticky Password Free

Läs vår fullständiga recension av Sticky Password >

Bonus: Dashlane – Fantastiska extrafunktioner, men begränsad lagring

Bonus: Dashlane – Fantastiska extrafunktioner, men begränsad lagring

Dashlane är vårt val för den bästa lösenordshanteraren totalt sett år 2020, och gratisversionen har många av de fantastiska funktionerna. Dessvärre lagrar Dashlane Free bara 50 lösenord på en enda enhet, vilket kommer att vara avgörande för de flesta. Men Dashlane innehåller några av de bästa funktionerna av alla gratis lösenordshanterare:

 • Lösenordsbytare med ett klick. Dashlane ersätter automatiskt lösenord för över 500 populära webbplatser.
 • Lösenordsdelning. Tillåter att upp till fem lösenord delas med andra Dashlane-användare.
 • Nödåtkomst. Ger en betrodd användare åtkomst till ditt konto om du tappar ditt huvudlösenord eller av någon anledning inte kan logga in.
 • Intrångsvarning. Ger dig omedelbara varningar om någon av dina sparade inloggningar dyker upp i ett dataintrång.

Dashlane Free är i princip en testversion av Dashlane Premium. Även om gratisversionen är bra, rekommenderar jag de flesta användare att spendera några dollar i månaden och skaffa betalversionen för att låsa upp Dashlanes avancerade funktioner (inklusive en VPN).

För att sammanfatta:

Dashlane Free ger dig några väldigt hjälpsamma funktioner som de flesta lösenordshanterare bara ger dig i sina betalversioner, som en lösenordsväxlare med ett klick, nödåtkomst och intrångsvarningar. Men gränsen på 50 lösenord på en enda enhet gör den här produkten för begränsande för de flesta. Det är ändå värt att kolla in om du vill testa några av funktionerna som gör Dashlane Premium till vår favoritlösenordshanterare år 2020.

Ladda ner Dashlane Free

Läs vår fullständiga recension av Dashlane >

Vanliga frågor – Bäst gratis lösenordshanterare

🤔 Har inte min enhet/webbläsare redan en gratis lösenordshanterare?

Webbläsare som Chrome och Firefox samt mobila operativsystem som Android och iOS har gratis inbyggda lösenordshanterare, men de är inte lika användbara som lösenordshanterare från tredje part. Alla lösenordshanterare från tredje part ger dig bättre funktioner och säkerhet än de som redan är inbyggda i Chrome, iOS och Android.

Gratis lösenordshanterare från tredje part inkluderar en mängd unika funktioner som inte inbyggda lösenordshanterare har, till exempel:

 • Lösenordsgranskning. Om dina lösenord är enkla och repetitiva är det superlätt för en hackare att knäcka dina inloggningar. Lösenordsgranskningen genomsöker hela valvet efter enkla och upprepade lösenord, och LastPass och Dashlane erbjuder dessutom att byta ut några av dem automatiskt.
 • Tvåfaktorautentisering (2FA). Många lösenordshanterare, till exempel NordPass och Bitwarden, är kompatibla med tredjepartsautentiserare som använder ett engångslösenord för att verifiera din identitet. Detta betyder att ditt lösenordsvalv förblir säkert, även om ditt huvudlösenord blir stulet.
 • Säker kryptering. Lösenordshanterare använder 256-bitars AES-kryptering, vilket är samma kryptering som används av banker och militärer runt om i världen. Många inbyggda lösenordshanterare har inte lika bra kryptering.
 • Inbyggd autentiserare. Produkter som RememBear har en inbyggd autentiserare, vilket sparar tid när du försöker logga in på 2FA-aktiverade hemsidor.

🤔 Är gratis lösenordshanterare tillräckligt bra?

Gratis lösenordshanterare har många fantastiska funktioner – både LastPass och Bitwarden täcker ett obegränsat antal lösenord på ett obegränsat antal enheter helt gratis. Men alla gratis lösenordshanterare har vissa begränsningar som påverkar din användarupplevelse och säkerhet.

Till exempel kommer inte LastPass Free med nödåtkomst, vilket innebär att ingen annan kan komma åt ditt valv i nödfall. Och Bitwardens gratisversion har inte lösenordsgranskning eller krypterad datalagring.

Lösenordshanterare som kostar är inte särskilt dyra, och de bästa inkluderar mörk webbövervakning, krypterad chatt och lagring, obegränsad lösenordsdelning och nödåtkomst om du inte kan komma åt ditt konto. Dashlane Premium har till och med en överraskande snabb VPN!

Gratis lösenordshanterare må duga för vissa människor, men jag rekommenderar ändå att betala några dollar i månaden för en lösenordshanterare av hög kvalitet.

🤔 Är lösenordshanterare från tredje part säkra?

Lösenordshanterare är gjorda för att skydda alla dina lösenord, men även dina kreditkortsuppgifter och privata anteckningar. Det kan vara skrämmande att lita på ett program med all denna känsliga information, men de bästa lösenordshanterarna gör dig faktiskt säkrare på internet. Så här gör de det:

 • Säker kryptering. De flesta lösenordshanterare lagrar ditt valv på sina servrar, vilket gör det enkelt att synkronisera mellan enheter. Innan dina data lämnar din enhet krypteras den med 256-bitars AES-totalsträckskryptering, vilket krypterar dina data så noggrant att de är omöjliga att dechiffrera.
 • Nollkunskapsarkitektur. Totalsträckskryptering betyder att endast enheten som genererade krypteringen kan läsa den krypterade datan – bara du vet vad ditt lösenord är. Till och med i fall av dataintrång eller domstolsorder finns det inget sätt att dekryptera dina data på lösenordshanterarens servrar.
 • Automatisk ifyllning. Hackare stjäl ofta användares lösenord med hjälp av spionprogram med skärmloggning och tangentloggning – denna farliga skadliga programvara kan registrera det som händer på skärmen och varje tangenttryckning som görs. Genom att fylla i dina lösenord automatiskt förhindrar lösenordshanterare att dina inloggningsdata visas på skärmen eller matas in på tangentbordet.
 • Lösenordsgenerator. Om du inte använder en lösenordshanterare är dina lösenord förmodligen lätta för dig att komma ihåg och lätt för en hackare att knäcka. Lösenordsgeneratorer är inbyggda i varje lösenordshanterare, och de skapar helt slumpmässiga och komplexa lösenord med massor av symboler, siffror och bokstäver som din lösenordshanterare lätt kan komma ihåg, men som är supersvåra att knäcka.

Lösenordshanterare förbättrar din säkerhet genom att skydda dig från skärmloggare, skapa väldigt komplexa lösenord och skydda dina data bakom säker kryptering. Det är mycket säkrare att använd en av dessa lösenordshanterare än att försöka jonglera alla dina lösenord själv.

🤔 Hur görs det intrång i konton?

Lösenordsöverträdelser inträffar oftast på grund av användarfel. Lösenord kan stjälas med hjälp av skadliga program eller knäckas genom uttömmande attacker, vilket kastar in tusentals lösenord i inloggningsfältet tills ett av dem fungerar.

LastPass låter dig skydda ditt lösenordsvalv med autentiseringsappar som Authy, som genererar ett tillfälligt engångslösenord – du behöver både engångslösenordet och ditt huvudlösenord för att logga in på LastPass. Detta betyder att någon som använder ditt huvudlösenord för att fjärrhacka ditt valv inte kan göra det utan att också ha din fysiska enhet med autentiseringsappen.

Stora hemsidor kan också ge efter för dataintrång – hackare bryter sig in på ett företags servrar och släpper alla deras användares inloggningsinformation på det mörka nätet. Hackare kan sedan komma åt ditt konto och använda informationen däri för att knäcka fler och fler av dina konton. Det är därför det är så viktigt att använda en lösenordshanterare som ger intrångsvarningar – som Dashlane och LastPass.

Source of Article