5 nejlepších (SKUTEČNĚ ZDARMA) správců hesel {{current_year}}

5 nejlepších (SKUTEČNĚ ZDARMA) správců hesel {{current_year}}

Spěcháte? Nejlepší správce hesel v roce 2020:

  • 🥇 LastPass: Neomezený prostor pro hesla na všech zařízeních a hromada doplňků, za které si u konkurence musíte připlatit.

Vyzkoušel jsem 23 různých správců hesel a pouze pár z nich stojí za vaši pozornost.

Velká část bezplatných řešení je skutečně špatná – některé jsou plné chyb, další jsou neefektivní a občas je jediným jejich účelem ukrást vám všechny hesla. Dedikovaní správci hesel od Applu a Chrome jsou sice velice komfortní, ale úroveň zabezpečení strádá a stejně tak je tomu u podpory různých systémů.

Velká část nejlepších prémiových správců hesel nabízí i bezplatné verze, ale většinou narazíte na taková omezení, že se z nich stanou bezcenné cetky. Ať už se vám to líbí nebo ne, pravdou je, že to nejlepší v oblasti zabezpečení, zákaznické podpory a funkcí si vždycky budete muset zaplatit.

Osobně bych svoje citlivé údaje do rukou bezplatného správce hesel nikdy nevložil. Pokud to cítíte stejně a chcete se vyhnout omezením bezplatných řešení, Dashlane patří mezi velice levné a kvalitní správce.

Existují však i skutečné dobré bezplatné aplikace se silným zabezpečením hesel, propracovaným rozhraním a extra doplňky. Poslední měsíc jsem nedělal nic jiného, než že jsem na svém počítači, iPhone, MacBook a Android testoval nejlepší bezplatné správce hesel pro rok 2020.

Přehled nejlepších bezplatných správců hesel

  • 🥇 1. LastPass — nejlepší bezplatný správce hesel v z celkového pohledu. Neomezený prostor pro hesla na různých zařízeních a více doplňků než u konkurence. LastPass jako jediné bezplatné řešení nabízí kontrolu hesel, podporu 2FA, sdílení hesel a integrovaný autentikátor.
  • 🥈 2. NordPass — neomezený prostor na více zařízeních a intuitivní rozhraní. Biometrické přihlašování, kvalitní ochrana a automatické vyplňování formulářů. Uživatelé mohou být přihlášeni pouze na jednom zařízení.
  • 🥉 3. RememBear — velice přívětivý program s neomezeným prostorem pro hesla na jednom zařízení. Roztomilí medvídci, pomocný systém odměn pro zpřístupnění doplňků a biometrické přihlašování pro neplatící uživatele.
  • 4. Bitwarden — neomezený prostor pro hesla + synchronizace více zařízení, ale složitější rozhraní. Jeden z nejlepších bezplatných tarifů, ale nedostatky v oblasti automatického vyplňování formulářů a ukládání hesel z něj dělají nejlepší řešení pro technicky zběhlé uživatele.
  • 5. Sticky Password — uloží neomezené množství hesel a podporuje mnoho prohlížečů. Přenos na USB a biometrické přihlašování, ale synchronizace je součástí pouze placené verze.
  • Bonus: Dashlane — skvělé bonusové doplňky, ale omezený prostor v bezplatné verzi. Změna hesla jedním kliknutím a kontrola ohrožení přihlašovací údajů jsou skvělé doplňky, ale na jedno zařízení si uložíte maximálně 50 hesel.

Jak jsem postupoval při výběru nejlepších bezplatných správců hesel pro rok 2020

Uvedené správce hesel jsem testoval na různých systémech, abych si ověřil, zda plní své sliby. Při testování jsem se zaměřil na tyto oblasti:

  • Zabezpečení. Nahlédl jsem do nastavení šifrování a hledal, zda pro ochranu hesel používají AES 256-bit nebo jeho ekvivalent. Vyzkoušel jsem také dvoufaktorové ověření (2FA) a kontrolu hesel pro zajištění neprůstřelné ochrany.
  • Funkce. Společnosti poskytující správce hesel si nechávají to nejlepší pro placené uživatele, takže pro mě bylo klíčové, aby každé bezplatné řešení nabízelo potřebný základ v podobě vytváření a automatického vyplňování hesel. Občas narazíte i na skvělé doplňky v podobě kontroly hesel, sdílení hesel, biometrického přihlašování, automatického vyplňování platební karty a dalších.
  • Použitelnost. Pokud je práce s programem složitá, je vám k ničemu. Doporučené aplikace jsou intuitivní a ukládání nových hesel, vyplňování přihlašovacích údajů, vytváření nových hesel a úprava stávajících je hračkou.
  • Zákaznická podpora. Většinou se společnosti spoléhají na podporu přes e-mail, ale občas dostanete k dispozici i živý chat. Na každou podporu jsem se obrátil s nějakým dotazem a zjišťoval dobu reakce a užitečnost odpovědí.

🥇 1. LastPass – neomezený prostor pro hesla + neomezeně zařízení

🥇 1. LastPass – neomezený prostor pro hesla + neomezeně zařízení

LastPass Free je můj nejoblíbenější správce hesel pro rok 2020. Nabízí neomezený prostor pro hesla na neomezeném počtu zařízení a součástí jsou skvělé bezpečnostní doplňky. Základní bezpečnostní funkce LastPass Free:

  • Kontrola hesel. Funkce Security Challenge zkontroluje vaše hesla a upozorní vás na opakované řetězce. Součástí je také funkce, kterou můžete využít k automatické změně hesel na téměř 80 oblíbených stránkách.
  • Podpora 2FA. Funguje s aplikacemi generujícími jednorázová hesla jako Google Authenticator a slouží jako další úroveň zabezpečení pro přihlašování do trezoru hesel.
  • Integrovaný autentizátor. Vytváří jednorázová hesla pro všechna přihlašování s aktivním 2FA. Ušetří vám čas, protože máte hesla i 2FA na jednom místě a nemusíte během přihlašování hledat ani otevírat oddělenou aplikaci.
  • Přímé sdílení. Umožňuje sdílení hesel, poznámek a informací o kartě s jiným uživatelem LastPass.

LastPass jako jediný z této nabídky umí kontrolu hesel, synchronizaci různých zařízení, podporu 2FA a sdílení hesel. 

LastPass Free vám nabídne téměř vše, co budete potřebovat, ale přechodem na LastPass Premium se dostanete k několika dalším poměrně užitečným funkcím — biometrická vícefaktorová autentizace, nouzový přístup a sdílení s více účty — což z něj dělá mnohem ucelenější řešení.

Shrnutí:

LastPass nabízí neomezený prostor pro hesla na neomezeném počtu zařízení a jeho součástí je hromada skvělých funkcí. Zkontroluje vám všechna hesla a nutné změny provede jedním kliknutím. Díky integrovanému autentizátoru pro vás bude navíc přihlašování přes 2FA jednodušší. LastPass Free je skvělý produkt – má přehledné rozhraní, kvalitní zabezpečení, podporuje různá zařízení a zadarmo dostanete hodně užitečných doplňků.

Stáhnout LastPass zdarma

Podívejte se na kompletní recenzi LastPass >

🥈 2. NordPass — nejjednodušší rozhraní, synchronizace více zařízení

🥈 2. NordPass — nejjednodušší rozhraní, synchronizace více zařízení

NordPass nabízí bezpečné a neomezené úložiště pro vaše hesla na několika zařízeních s přehledným a intuitivním rozhraním. Upřímně mě kvalita NordPass ani trochu nepřekvapuje. Stojí za ním totiž stejná společnost, která má na svém kontě moji nejoblíbenější VPN na trhu, a to NordVPN.

NordPass chrání hesla uživatelů pomocí algoritmu XChaCha20, který používá i Google. NordPass nabízí i biometrické přihlašování, takže se do trezoru dostanete klidně přes otisk prstu.

NordPass je velice intuitivní. Na všech mých zařízeních se nejlépe instalovat právě tento správce hesel. Rozhraní je velice přehledné a zorientoval jsem se během několika vteřin.

Každý bezplatný správce hesel je však odsouzen k tomu mít nějaké otravné omezení.

NordPass Free sice nabízí neomezený prostor pro hesla, což je lepší než u většiny konkurentů, ale můžete být přihlášeni pouze na jednom zařízení. Pro mě osobně je to velká nevýhoda, protože při práci běžně přepínám mezi telefonem a počítačem. Tohoto omezení se zbavíte pouze ve verzi NordPass Premium.

Shrnutí:

NordPass patří mezi nejlepší správce hesel na trhu. Synchronizuje hesla na různých zařízeních, má intuitivní rozhraní a nabízí biometrické přihlašování. Jako velkou nevýhodu verze NordPass Free beru možnost přihlásit se jen k jednomu zařízení současně, ale pořád toho nabízí více než většina konkurentů.

Stáhnout NordPass zdarma

Podívejte se na kompletní recenzi NordPass >

🥉 3. RememBear — vtipné, intuitivní rozhraní (jedno zařízení)

🥉 3. RememBear — vtipné, intuitivní rozhraní (jedno zařízení)

RememBear má velice hravé, jednoduché a intuitivní rozhraní — plné ručně kreslených medvídků! Stojí za ním také skvělý tým – vytvořila ho ta samá společnost, která má na kontě virtuální privátní síť (VPN) TunnelBear.

Po skončení 30denní zkušební verze Premium vás přepnou do verze Free nabízející neomezený prostor pro hesla, biometrické přihlašování a integrovaný autentikátor generující jednorázová hesla pro stránky s 2FA. Bohužel si Free verzi spustíte jen na jednom zařízení, takže na synchronizaci a více zařízení můžete zapomenout.

RememBear má zábavný systém úkolů, který odměňuje uživatele za používání funkcí jako importování předchozího trezoru hesel nebo instalaci rozšíření pro prohlížeče. Za každou odemknutou funkci dostanete roztomilého medvídka, a když jich odemknete 6, čeká na vás sleva na RememBear Premium. Je to skvělý způsob, jak nové uživatele seznámit s potenciálem správců hesel.

Shrnutí:

RememBear je extrémně intuitivní a má pomocné rozhraní s hromadou medvídků. Nabízí také kvalitní ochranu soukromí, biometrické přihlašování a neomezený prostor pro hesla, ale jen na jednom zařízení. Představuje skvělé řešení pro nové uživatele hledající správce hesel pro telefon nebo notebook, ale chybí mi synchronizace více zařízení v bezplatné verzi, jako je tomu u LastPass a NordPass.

Stáhnout RememBear zdarma

Podívejte se na kompletní recenzi RememBear >

4. Bitwarden – open-source řešení s neomezeným počtem hesel

Bitwarden – open-source řešení s neomezeným počtem hesel

Bitwarden je výkonný open-source správce hesel se štědrou bezplatnou verzí — získáte neomezený prostor pro hesla na neomezené počtu zařízení. Z doporučených řešení něco takového nabízí už jen LastPass. Zdrojový kód Bitwarden najdete volně přístupný na internetu a na zlepšení jeho zabezpečení neustále pracuje rozsáhlá komunita vývojářů.

S tím však přichází i stinná stránka. Bitwarden je jako open-source software relativně nepřívětivý. Technicky zběhlí uživatelé si jeho možnosti (ovládání přes příkazový řádek a hluboké podmenu) zamilují, ale pro běžné uživatele bude komplikovanější než RememBear nebo NordPass.

Automatické vyplňování hesel je relativně nekonzistentní. Poměrně hodně času jsem strávil úpravou trezoru hesel a ručním zadáváním nových přihlašovacích údajů, protože s tím měl Bitwarden problém.

Pokud vás však menší časová investice nedělá problém, představuje pro vás kvalitně zabezpečený správce hesel s neomezeným prostorem. Prémiová verze také není k zahození — nabízí biometrické 2FA, kontrolu hesel a šifrované úložiště za nízkou cenu.

Shrnutí:

Bitwarden Free je bezpečný, open-source správce hesel s neomezeným prostorem pro hesla na neomezeném počtu zařízení. Rozhodně jde o nejsložitější řešení na seznamu a automatické vyplňování občas narazí na potíže. Pokud vám však nedělá problém do správce hesel investovat trochu svého času, bude se vám bude líbit.

Stáhněte si Bitwarden zdarma

Podívejte se na kompletní recenzi Bitwarden >

5. Sticky Password – kompatibilita s mnoha prohlížeči

Sticky Password – kompatibilita s mnoha prohlížeči

Sticky Password Free nabízí uložení neomezeného počtu hesel, ale nelze je synchronizovat mezi různými zařízeními, jako tomu je u LastPass a NordPass. To může být obrovská nevýhoda. I tak ale Sticky Password nabízí několik jedinečných funkcí, které vás osloví:

  • Biometrické přihlašování. Přístup k trezoru s hesly získáte prostřednictvím otisku prstu nebo skenování obličeje, a to na jakémkoliv zařízení, které biometrické skenování podporuje.
  • Kompatibilita s prohlížeči. Sticky Password je kompatibilní s pěti nejoblíbenějšími prohlížeči – Chromem, Firefoxem, Edge, Operou a Safari – a také s dalšími šesti specializovanými prohlížeči, včetně Seamonkey a Pale Moon.
  • Přenos na USB. Svůj trezor si stáhnete na flashku a dostanete se k němu na jakémkoliv počítači s Windowsem. To se bude hodit zejména studentům a turistům, kteří potřebují mít ke svým heslům přístup na různých místech.

Sticky Password nabízí ve své bezplatné verzi opravdu spoustu užitečných věcí, ale raději bych vám doporučil Sticky Password Premium. Je to jedna z nejlevnějších možností na mém seznamu a budete si moci svá hesla synchronizovat a sdílet. Navíc část z každého nákupu je neziskové organizaci Save The Manatee Club!

Shrnutí:

Sticky Password Free nabízí uložení neomezeného počtu hesel na neomezeném počtu zařízení. Nemůžete si ale svá hesla mezi zařízeními synchronizovat. Na druhou stranu je však kompatibilní se spoustou prohlížečů a přenos na USB se bude hodit studentům a turistům. I tak je ale Sticky Password Premium mnohem lepší. Nabízí synchronizaci a sdílení hesel za velmi nízkou cenu.

Stáhněte si Sticky Password zdarma

Podívejte se na kompletní recenzi Sticky Password >

Bonus: Dashlane – skvělé funkce, ale malé úložiště

Bonus: Dashlane – skvělé funkce, ale malé úložiště

Dashlane je podle nás celkově nejlepším správcem hesel roku 2020. A i bezplatná verze má co nabídnout. Bohužel však Dashlane Free uchová na jednom zařízení jen 50 hesel, což bude pro spoustu lidí značným omezením. Na druhou stranu ale dokáže nabídnout ty nejlepší funkce ze všech bezplatných správců hesel:

  • Změna hesla jedním kliknutím. Dashlane automaticky nahradí hesla na více než 500 oblíbených webových stránkách.
  • Sdílení hesel. S ostatními uživateli Dashlane můžete sdílet až 5 hesel.
  • Nouzový přístup. Umožňuje uživateli přístup k účtu i v případě, že zapomene nebo ztratí hlavní heslo nebo pokud by se z jakéhokoliv důvodu nemohl přihlásit.
  • Upozornění na únik údajů. Okamžitě vás informuje, pokud se někde objeví vaše uložené přihlašovací údaje.

Dashlane Free je v podstatě zkušební verzí Dashlane Premium. Ačkoliv i ta je dobrá, doporučil bych vám investovat pár desítek korun a pořídit si placenou verzi, ve které získáte přístup úplně ke všem funkcím Dashlane (včetně VPN).

Shrnutí:

Dashlane Free nabízí velice užitečné funkce, které jiní správci hesel zahrnují jen do placených verzí. Například to je změna hesla jedním kliknutím, nouzový přístup nebo upozornění na únik údajů. Bohužel však limit 50 uložených hesel nebude většině lidí stačit. I tak ale určitě stojí za to se na Dashlane mrknout. Alespoň zjistíte, proč je Dashlane Premium naším nejlepším správcem hesel roku 2020.

Stáhněte si Dashlane zdarma

Podívejte se na kompletní recenzi Dashlane >

Často kladené dotazy – Nejlepší správci hesel zdarma

🤔 Neobsahuje již moje zařízení/prohlížeč správce hesel zdarma?

Prohlížeče Chrome a Firefox a mobilní operační systémy Android a iOS již obsahují správce hesel, ale nejsou tak dobří jako správci třetích stran. Ty nabízí lepší funkce a zabezpečení než ty zabudované v Chromu, iOS a Androidu.

Bezplatní správci hesel zahrnují různé funkce, které u systémových nenajdete:

  • Kontrola hesel. Pokud jsou vaše hesla jednoduchá a opakují, je pro hackery velice snadné ho prolomit. Správce kontroluje všechna uložená hesla a LastPass nebo Dashlane je navíc dokáží nahradit.
  • Dvoufázové ověření (2FA). Spousta správců hesel, například NordPass a Bitwarden, je kompatibilních s aplikacemi pro ověřování, které generují jednorázová hesla pro ověření identity. To znamená, že i když by se vám ztratilo hlavní heslo, všechna hesla uložená v programu zůstanou v bezpečí.
  • Šifrování. Správci hesel využívají 256bitové AES šifrování. To používají i banky a armády po celém světě. Zabudovaní správci hesel tak kvalitní šifrování nemají.
  • Integrovaný autentikátor. Například RememBear obsahuje autentikátor, který vám ušetří čas při přihlašování na stránky s dvoufázovým ověřením.

🤔 Je bezplatný správce hesel dostačující?

Bezplatní správci hesel nabízí spoustu skvělých funkcí. LastPass a Bitwarden uloží neomezený počet hesel na neomezeném počtu zařízení, a to zcela zdarma. Každý bezplatný správce hesel má však samozřejmě svá omezení, která ovlivní ovládání i zabezpečení.

Například LastPass Free nezahrnuje nouzový přístup. V případě krize se tak k vašemu účtu nikdo jiný nedostane. Bezplatná verze Bitwarden zase nekontroluje hesla ani nešifruje uložené údaje.

Placené programy pro správu hesel nejsou drahé. Ty nejlepší nabízí monitorování dark webu, šifrovaný chat a úložiště, neomezené sdílení hesel a nouzový přístup v případě, pokud byste se nemohli ke svému účtu dostat. Dashlane Premium ma navíc překvapivě rychlou VPN!

Správci hesel zdarma mohou některým lidem stačit, ale i tak doporučuji připlatit pár desítek korun měsíčně za prémiové funkce.

🤔 Jsou správci hesel třetích stran bezpeční?

Účelem správce hesel je chránit všechna vaše hesla, ale také údaje o platebních kartách a soukromé poznámky. Možná se bojíte tyto údaje svěřit programu, ale ti nejlepší správci hesel vám ve skutečnosti poskytnou ještě větší zabezpečení. Jak to dělají:

  • Šifrování. Většina správců hesel uchovává vaše hesla na svých serverech, aby se dala jednoduše synchronizovat na různá zařízení. Předtím než data opustí vaše zařízení, jsou zašifrována kompletním 256bitovým šifrováním, díky čemuž bude téměř nemožné je dešifrovat.
  • Žádné záznamy. Kompletní šifrování znamená, že pouze zařízení, které šifrování vygenerovalo, může šifrovaná data přečíst. Nikdo kromě vás vaše hesla neuvidí ani nezjistí. Dokonce ani při narušení nebo soudnímu předvolání nelze data dešifrovat.
  • Automatické vyplňování. Hackeři získávají hesla často prostřednictvím sledování obrazovky nebo špehovacím programům ukládajícím, co píšete na klávesnici. Pomocí automatického vyplňování ochrání správce hesel vaše přihlašovací údaje, aby je nikdo neviděl na obrazovce ani aby nemohl zaznamenat, co jste psali.
  • Generování hesel. Pokud nepoužíváte správce hesel, pravděpodobně jsou vaše hesla jednoduchá, abyste si je dobře zapamatovali. Proto jsou také lehce prolomitelná. Generátor hesel je součástí každého správce hesel. Tato funkce za vás vytvoří naprosto náhodné a složité heslo se spoustou symbolů, čísel a písmen, které si správce hesel snadno zapamatuje, ale zároveň je nikdo neprolomí.

Správci hesel poskytují další úroveň zabezpečení. Chrání vás před sledováním obrazovky, generují extrémně složitá hesla a zabezpečí vaše údaje šifrováním. Je mnohem bezpečnější používat správce hesel, než se snažit všechna hesla spravovat na vlastní pěst.

🤔 Jak dojde k narušení účtu?

K prolomení hesla nejčastěji dojde vinou samotného uživatele. Heslo se dá ukrást pomocí sledování úhozů na klávesnici nebo pomocí hrubé síly, kdy se do přihlašovacího pole zadávají tisíce hesel, dokud jedno nesedí.

LastPass vám umožní chránit svůj trezor s hesly pomocí autentizačních aplikací, jako je Authy.  Ty generují dočasná jednorázová hesla. Vy pak potřebujete toto jednorázové heslo spolu s vaším hlavním heslem, abyste se mohli do LastPass přihlásit. Nikdo tak nedokáže hacknout váš trezor, ani kdyby znal vaše hlavní heslo, protože by k tomu potřeboval vaše zařízení s autentizační aplikací.

Velké weby mohou také podlehnout úniku dat. Hackeři se nabourají na servery společnosti a na dark webu odhalí přihlašovací údaje všech jejích uživatelů. Hackeři se pak dostanou k vašemu účtu u dané společnosti a použijí údaje z daného účtu, aby se nabourali na jiné vaše účty. Proto je důležité mít správce hesel, který monitoruje upozornění na únik údajů, jako je Dashlane nebo LastPass.

Source of Article