Vaatiiko myös Chromebook virustorjuntaa vuonna 2021?

Vaatiiko myös Chromebook virustorjuntaa vuonna 2021?

Etkö ehdi lukemaan? Tässä paras virustorjunta Chromebookille:

  • 🥇 Norton Mobile Security: Tehokas haittaohjelmien torjunta, edistynyt Wi-Fi-suojaus, VPN rajattomalla tiedonsiirrolla ja paljon muuta. Norton ei virallisesti “tue” Chrome OS:ää, mutta sen Android-sovellus toimii myös Chromebookilla (testattu heinäkuu 2021). Lataa täältä paras virustorjuntasovellus Chromebookille.

Google mielellään puhuu Chromebookiensa erinomaisesta tietoturvasta, ja kyllähän ne ovatkin turvallisia. Chrome OS -käyttöjärjestelmä suorittaa jokaisen sovelluksen omassa ”hiekkalaatikossaan”, eli sovellukset eivät pääse tekemään muokkauksia muuhun järjestelmään. Chrome OS ei myöskään pysty suorittamaan .exe-tiedostoja, joten useimmat haittaohjelmat eivät kykene toimimaan Chromebookeilla. Tämän suojajärjestelmän ansiosta Chromebookien on lähes mahdotonta saada virustartunta.

Ovatko Chromebookien käyttäjät siis 100% suojassa kaikkia uhkia vastaan?

  • No eivät tietenkään ole!

Chrome OS voi hyvinkin estää perinteiset virukset, mutta Chromebookien käyttäjät eivät ole millään tapaa immuuneja vakoilulle, tietojenkalastelusivuille tai tietomurroille. Kyberrikolliset voivat vaarantaa arkaluontoiset henkilötietosi ja esimerkiksi kaapata käyttäjätilejäsi omaan käyttöönsä.

Myös Chromebookin käyttäjät altistuvat (muun muassa) seuraaville uhkatekijöille:

  • Petolliset Chromen selainlaajennukset.
  • Android-sovellushuijaukset.
  • Tietojenkalastelusivut.
  • Sivustojen seurantaohjelmat.
  • Suojaamattomat julkiset Wi-Fi -verkot.

Onneksi myös Chromebookin suojaksi on olemassa muutama todella laadukas virustorjuntaohjelma. Olen itse testannut kymmeniä erilaisia antiviruksia ja selainlaajennuksia Chromelle, ja tutkinut myös vastikään paljastuneita Chromebookien tietoturvauhkia.

Tässä tutkimukseni tulokset.

3 parasta virustorjuntaa Chromebookille:

  • 1.🥇 Norton — Selkeästi paras virustorjunta Chromebookille vuonna 2021.
  • 2.🥈 TotalAV — Hyvä virusskannaus, mukana myös VPN-yhteys.
  • 3.🥉 Bitdefender — Helppokäyttöinen, skannaa läpi kaikki sovellukset asennuksen yhteydessä.

Google Play Kaupassa ja Chrome Web Storessa on vaarallisia sovelluksia

Chromebookille voi asentaa Android-sovelluksia virallisesta Play Kaupasta ja myös kolmansien osapuolten sovelluskaupoista. Nämä kolmansien osapuolten kaupat ovat varsin huonossa maineessa, koska niistä on löytynyt paljon vaarallisia ja petollisia sovelluksia – sinun ei tulisi koskaan käyttää epävirallisia sovelluskauppoja.

Toisaalta Google Play Kauppakaan ei ole 100% turvallinen.

Googlen estojärjestelmästä huolimatta satoja haitallisia sovelluksia onnistuu joka päivä tunkeutumaan Play Kauppaan. Nämä sovellukset voivat olla oikeasti vaarallisia, ne voivat esimerkiksi seurata selaushistoriaasi tai pahimmassa tapauksessa jopa varastaa luottokorttisi tiedot.  

Myös Chrome Web Storessa saatavilla olevat selainlaajennukset voivat olla vaarallisia Chromebookien käyttäjille. Haitalliseen selainlaajennukseen voi sisältyä valelinkkejä, seurantaohjelmia sekä mainosohjelmia.

Googlen algoritmit tunnistavat ja estävät useita vaarallisia selainlaajennuksia pääsemästä Chrome Web Storeen, mutta kyberrikolliset ovat kuitenkin löytäneet useita keinoja päästä tämän suojauksen ohitse.

Yksi tavallisimmista keinoista on naamioida haittaohjelma näyttämään joltakin hyvässä maineessa olevalta sovellukselta. Minä itsekin olin vähällä asentaa Nortonin Safe Web -laajennuksesta tehdyn valeversion, kun kirjoitin tätä artikkelia!

No, miten Chromebookista sitten saa tehtyä 100% turvallisen?

On olemassa hyvin pieni joukko ohjelmia, joista löytyy kaikki tarvittava Chromebookin kattavaan suojaamiseen. Pyrin löytämään kaikki sellaiset ohjelmat, joissa on tietojenkalastelusuoja, skannaus tietomurtojen varalta, sovellusten monitorointi, VPN-yhteys, web-seurannan esto sekä Wi-Fi -verkon skannaus. Testasin kaikki löytämäni lupaavan näköisen virustorjuntaohjelmat, ja lopputuloksena voin luottavaisin mielin suositella näitä kolmea:

🥇1. Norton Mobile Security — Kokonaisuudessaan paras tietoturvaratkaisu Chromebookille. Siihen sisältyy skannausohjelma, joka analysoi sovellukset ja selainlaajennukset epäilyttävän toiminnan varalta, jo ennen kuin asennat ne. Kun testasin tätä virustorjuntaa, Nortonin skannaus hälytti useista epäilyttävistä sovelluksista Play Kaupassa, esimerkiksi eräästä käyttäjän sijaintia seuraavasta mainosten esto-ohjelmasta sekä harmittomaksi shoppailusovellukseksi naamioidusta kiristysohjelmasta.

Norton Mobile Securityn voi asentaa yksittäin kullekin laitetyypille, mutta saat rahoistasi eniten hyötyä irti kun ostat edullisen Norton 360 Deluxe -paketin, johon sisältyy kerralla suojaus usealle tietokoneelle ja mobiililaitteelle (kaikkine lisäominaisuuksineen – VPN, salasanojen hallintaohjelma, pilvitallennus, lapsilukko ja paljon muuta).

🥈2. TotalAV — sisältää runsaasti oikeasti hyödyllisiä ominaisuuksia Chromebookille. Reaaliaikainen sovellusten monitorointi auttaa suojautumaan haitallisilta sovelluksilta ja selainlaajennuksilta, myös sellaisilta, jotka muuttavat käyttäytymistään vaaralliseksi vasta myöhemmin asennuksen jälkeen. Myös TotalAV:n VPN-yhteys vakuutti minut – siinä on vahva suojaus, yli 30 palvelinta joka puolella maailmaa, ja se tuskin lainkaan hidasti internet-yhteyttäni, vaikka käytin eurooppalaisia palvelimia kaukana kotoani Yhdysvalloista.

🥉3. Bitdefender Mobile Security — sisältää ”autopilotin”, joka itsenäisesti skannaa kaikki asennettavat sovellukset. Halutessasi voit myös itse käynnistää skannauksen. Testissäni Bitdefender osasi tunnistaa useita haitallisia sovelluksia Play Kaupasta. Bitdefenderiin sisältyy myös ilmainen VPN-yhteys 200 megatavun päivittäisellä datakatolla… mutta se ei toimi kovin hyvin. Kassatapahtumassa voit kuitenkin lisätä tilaukseen myös maksullisen VPN-yhteyden, joka on paljon parempi – sillä onnistuin käyttämään aluerajoitettuja suoratoistopalveluita, esimerkiksi Netflixin US-sisältökirjastoa, useita eri puolilla maailmaa olevia palvelimia käyttäen – eikä internet-yhteyteni siitä juuri hidastunut.

Tärkeitä vinkkejä Chromebookin suojaamiseen

Laadukkaan virustorjuntaohjelman lisäksi kannattaa pitää myös nämä asiat mielessä, kun käytät Chromebookia:

  • 1. Vanhat Chromebookit voivat olla haavoittuvaisia. Google tarjoaa tietoturvapäivityksiä Chromebookeille noin 6 vuoden ajan. Laitteesi saattaa yhä toimia moitteettomasti, mutta tietoturvan vanhentuessa riskit kasvavat päivä päivältä. Siksi sinun kannattaa harkita uuden laitteen ostamista, mikäli tietoturvapäivitykset loppuvat.
  • 2. Älä lataa sovelluksia kolmansien osapuolten sovelluskaupoista. Pikaisella Google-haulla löytyy kymmeniä erilaisia sovelluskauppoja, jotka näyttävät tarjoavan laadukkaita ilmaisversioita sellaisista sovelluksista, jotka virallisessa Play Kaupassa ovat maksullisia. Netistä löytyvät ilmaiset jutut ovat lähes aina liian hyvää ollakseen totta. Nämä piraattisovellukset toimivat parhaimmillaankin jotenkuten, ja todennäköisesti siinä sivussa varastavat tietojasi, seuraavat selauskäyttäytymistäsi ja avaavat hakkereille pääsyn käyttäjätileillesi.
  • 3. Älä aktivoi kehittäjätilaa. Kehittäjätila on syystäkin piilotettu tavallisilta käyttäjiltä, eikä sinun kannata koskea siihen, ellet oikeasti tiedä, mitä teet. Kehittäjätila käytännössä poistaa Chromeen sisäänrakennetut suojamekanismit, joka antaa hakkereille mahdollisuuden murtautua Chromebookillesi. Jos jokin sovellus pyytää sinua aktivoimaan kehittäjätilan, sinun on parempi olla 100% varma kyseisen sovelluksen luotettavuudesta.

Parhaat antivirukset (jotka sopivat myös Chromebookille) vuonna 2021:

Source of Article